„Migrația a creat foarte multă nemulțumire în rândurile europenilor. Statele Uniunii Europene nu sunt capabile să-și protejeze granițele de migranți”, a declarat Băsescu. Acesta a adăugat că una dintre soluții ar fi înființarea unei Poliții de frontieră europeană, care să aplice reguli comune și care ar fi dotată cu nave și mijloace terestre pentru a arăta că frontierele nu sunt penetrabile. Apoi, ar face selecția migranților. „Toți bruxellezii vorbesc corect politic și spun că pentru migranți facem orice să nu-i supărăm. UE are nevoie de o legislație care să- trateze pe migranți. Cei din zonele de război trebuie protejați pe perioada războiului. Migranții economici, care sunt cei mai numeroși, trebuie luați în felul următor: cei care au meserii și vor să muncească sunt bineveniți; cei care vor să învețe o meserie și să muncească, sunt bineveniți. Cei care nu vor și care așteaptă ajutoare sociale să fie trimiși acasă”, a explicat fostul președinte. Traian Băsescu a vorbit și despre „băieții veseli de la ISIS care li-au făcut un califat din Irak până în Siria” și care ar trebui supravegheați. „În ceea ce privește terorismul, cetățenii UE nu au încredere că statele lor îi pot proteja de atacuri teroriste. În catedrale, pe bulevarde, nicăieri. Din această cauză a început sentimentul de revoltă al cetățenilor”, a spus Băsescu.

Senatorul PMP consideră că un alt mare pericol pentru UE este discursul naționalist populist. Băsescu a explicat că odată cu cererea de aderare la UE, România, ca orice alt stat membru a renunțat la suveranitate. Singurele domenii pe care România le partajează cu instituțiile uniunii sunt: Educația, Tineretul, Sportul, Cultura și Industria. În rest, chiar și în Justiție, Tratatele încheiate trebuie respectate cu prioritate.

Ca viitor europarlamentar, Băsescu mai vrea să își împlinească un vis: deschiderea canalului de navigație Rin-Main-Dunăre, iar în acest proiect intenționează să-i antreneze toți viitorii colegi din țările riverane Dunării în redeschiderea negocierilor la nivelul UE. El recunoaște că ar putea întâmpina dificultăți deoarece alternativa ar putea lovi puternic în interesele  transportatorilor auto.

O ultimă dorință a lui Băsescu ar fi ca, în calitate de eurodeputat, să unească Republica Moldova cu România. 

La finalul unui discurs de aproape două ore, Traian Băsescu a spus că începe să vadă în PMP spiritul fostului PD. El a cerut susținere: „Nu am pierdut nicio bătălie politică. Vă rog să mă ajutați să nu o pierd pe ultima!”

 

Te-ar putea interesa și: