"România intră într-o monitorizare în ceea ce priveşte statul de drept, e singurul stat din UE în aceasta situatie. Suntem izolaţi politic, în momentul de faţă nimeni nu mai vorbeşte nici cu Ponta, nici cu Antonescu până nu îndeplinesc cele 11 condiţi", a declarat Băsescu.
"Am vazut abordări anti-europene şi la Crin Antonescu şi la Ponta, am văzut cum i-au certat pe politicienii europeni. Foarte bine, nu e rău sa fii ţâfnos, dar trebuie să ai şi dreptate", a comentat el reacţiile celor doi faţă de Raportul de ţară. "Dacă vor continua aşa cu democratia să ştiti ca europenii nu au nicio ezitare",  a avertizat Băsescu.
Acesta consideră că liderii USL "au dat cu piciorul la opt ani de muncă migăloasă în construcţia României ca stat de drept". "Aceşti oameni trebuie să plece de la putere imediat, dacă vrem să scoatem ţara pe linia de plutire, pentru că ei o scufundă".
Preşedintele suspendat a atras atenţia că pe termen lung consecinţele derapajelor democratice se pot resimţi şi la nivelul omului obişnuit. "Când ieşi din familie (europeană – n.r.) nu mai primeşti nici bani de subvenţii, nici pentru agricultură, nu ţi se mai recunosc diplomele, nimic, până când nu devii stat funcţional. Atunci cand nu mai îndeplinesti criteriile politice rişti să nu mai circuli liber prin Europa. Ponta si Antonescu vor circula liber prin Europa, pentru că ei au paşaport diplomatic".