Traian Băsescu a declarat în deschiderea discursului că "Nu o spunem numai în campania electorală. Suntem singurul partid care avem acest obiectiv în programul nostru de ţară". Fostul șef al statului a precizat că, potrivit Actului final de la Helsinki, graniţele unei ţări se pot modifica "prin referendum popular sau prin decizii ale parlamentelor".

"Aţi văzut, o să mai vedeţi tot soiul de analişti, de oameni politici, sau tot felul de neaveniţi care vor spune "Aaa, nu se poate!", Aaa, nu vrea Rusia!" Să nu credeţi în aşa ceva. În Europa frontierele nu se pot modifica decât în condiţiile actului final de la Helsinki, din 1975. În Europa, conform articolului unu al Actului final de la Helsinki, nu se pot modifica frontierele prin forţă. Tot articolul unu al Actului final de la Helsinki spune şi cum se pot modifica graniţele unei ţări. Acolo se menţionează clar prin înţelegere politică. Asta înseamnă că se pot modifica frontierele prin referendum popular sau prin decizii ale parlamentelor", a spus Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a dat drept exemplu situaţia Germaniei şi Cehoslovacia. "Reunificarea Germaniei s-a făcut în baza articolului unu al Actului final de la Helsinki, prin voinţa celor două ţări, celor două parlamente, iar desprinderea Slovaciei din Cehoslovacia s-a făcut de asemenea prin referendum şi prin vot în parlament. Cine spune că nu sunt instrumentele de modificare a frontierelor, minte", a mai spus Băsescu.