Ioana Lupea: "Referendumul, o cutie a Pandorei din care pot iesi parlamentul unicameral si republica prezidentiala".
Transformarea lui Traian Basescu in dusmanul politic numarul 1 a polarizat optiunile, suntem deci fie pro, fie anti-Basescu, orice alta alegere a devenit secundara. Este imposibil ca povestea biletelului deconspirat de Elena Udrea sa fi lasat pe cineva indiferent, daca a urmarit, chiar si neatent, stirile, talk-show-rile, ziarele.
Polemica de la televizor a contaminat internetul (vezi forumurile cotidienelor centrale), dar si cozile reflexe de la plata utilitatilor si a impozitelor: nu s-a mai vorbit decat despre Basescu, de bine si de rau. Ceea ce a reusit mobilizarea fortelor politice, prin deschiderea discutiei referitoare la suspendarea presedintelui, a fost adancirea acestui clivaj, amintind, ca implicare emotionala, de baricadele de la inceputul anilor ‘90, sa deseneze un peisaj public stereotip si steril.
Desfacute in bucati pana la ultima piesa si recompuse pana la imposibilitatea de a recunoaste originalul, declaratiile si gesturile presedintelui, malaxate zile in sir, au monopolizat spatiul public, niciun subiect nu a mai inflorit. Scopul Frontului Salvarii de Traian Basescu format din PNL, PSD, PRM si PC a fost demobilizarea lui prin initiativa de suspendare si crearea unui sentiment de insecuritate prin timorarea PD si ignorarea liberal-democratilor.
De altfel, Emil Boc si Theodor Stolojan s-au aflat in situatia de a se apara ei insisi de acuzatii, primul de alaturarea cu afacerea de santaj a trustului Gazeta, cel de-al doilea de asocierea nebuloasa cu rusii de la Alro Slatina si Rafo Onesti. Un Traian Basescu izolat si slabit nu corespunde portretului de presedinte jucator, dispus sa mearga pana la capat in sanctionarea publica a lipsei de eficienta, a ilegalitatilor sau a coruptiei. Poate ca de aceea Traian Basescu a iesit din palat la Iasi si la Focsani, pentru a simti pulsul multimii, singurul aliat de luat in considerare pe care victimizarea sefului statului nu a intimidat-o, ci, dimpotriva, a radicalizat-o.
Continuarea initiativei de suspendare a presedintelui in conditiile in care Curtea Constitutionala nu va gasi intemeiate motivele PSD comporta un risc major pentru elita politica. Pericol ce deriva in primul rand din contrareactia previzibila a sefului statului dupa o suspendare de 30 de zile. Ar fi o mare greseala pentru partidele angrenate in Frontul Salvarii sa-l oblige pe Traian Basescu, cu puteri reinnoite prin referendum, sa foloseasca politic cel mai important aliat - opinia publica.
Referendumul este o cutie a Pandorei din care se pot intrupa si initiativele sefului statului ca parlament unicameral sau republica prezidentiala. Liberalii si conservatorii au simtit pericolul si s-au retras lasand demersul pe umerii PSD si PRM. Probabil ca si partidului condus de Mircea Geoana i-ar conveni sa se opreasca din joc din moment ce si-a atins tinta: securizarea electoratului traditional - sau ce a mai ramas din el dupa migratia catre Basescu si Becali - prin resuscitarea politicianului Ion Iliescu.
Probabil ca sentimentele si gandurile fata de Traian Basescu vor guverna si alegerile europarlamentare. Polarizarea opiniei publice obliga Partidul Democrat sa decida pe ce culoar va alerga in competitia electorala, din moment ce nu mai exista decat doua: pro si anti-Basescu.