Evenimentul Zilei > International > Traian Băsescu, către Igor Dodon: „Eu sunt președinte de 10 ani, el e încă stagiar. Ar fi bine să-mi asculte sfaturile. Nu mai pierde vreme, ia-o spre vest că asta-i direcţia! Mai scumpă decât tezaurul ascuns de ruşi la Moscova este unirea cu Republica Mo
Traian Băsescu, către Igor Dodon: „Eu sunt președinte de 10 ani, el e încă stagiar. Ar fi bine să-mi asculte sfaturile. Nu mai pierde vreme, ia-o spre vest că asta-i direcţia! Mai scumpă decât tezaurul ascuns de ruşi la Moscova este unirea cu Republica Mo

Traian Băsescu, către Igor Dodon: „Eu sunt președinte de 10 ani, el e încă stagiar. Ar fi bine să-mi asculte sfaturile. Nu mai pierde vreme, ia-o spre vest că asta-i direcţia! Mai scumpă decât tezaurul ascuns de ruşi la Moscova este unirea cu Republica Mo

Fostul preşedinte Traian Băsescu, aflat sâmbătă la prima vizită la Chişinău de la obţinerea cetăţeniei acestei ţări, l-a îndemnat pe preşedintele ales, Igor Dodon, să-i asculte sfaturile, să nu mai „piardă vremea'' şi să ''o ia spre vest''.

Ex-președintele României, Traian Băsescu, a comentat astăzi declarațiile făcute de președintele ales, Igor Dodon, precum că va cere părerea cetățenilor referitor obțiunea a merge spre Vest sau Est.

„Nu mai întreba poporul, ia-o spre Vest, aceasta este obțiunea. Eu sunt președinte de 10 ani, el e încă stagiar. Ar fi bine să-mă asculte sfaturile”, a declarat Băsescu în cadrul întâlnirii de la Chișinău cu cetățenii R. Moldova.

Liderul PMP a argumentat cu saltul de la 10 la sută, consemnat în anul 2005 de cercetările sociologice, la 48 la sută, procent al opţiunilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru Europa, pentru candidatul proeuropean, cu prilejul scrutinului prezidenţial din urmă cu doar câteva zile.

„În ultimii ani sentimentul pro-european şi pro-românesc este în creştere şi mai ales este de neoprit. Degeaba câştigă unii alegeri spunând că vor uniunea vamală a lui Putin. Populaţia va vrea să meargă invers. (…) Deşi am votat pentru Maia Sandu, am luat notă de declaraţia făcută de domnul Dodon – astăzi am văzut-o în presă – în care şi-a mai diminuat elanul spre uniunea vamală şi spune că va întreba poporul dacă să meargă spre vest sau spre est. Iar eu îi dau un sfat de aici de la Chişinău: nu mai pierde vremea, ia-o spre vest că asta-i direcţia! Şi trebuie să recunoscă şi el că eu sunt unul care a fost preşedinte zece ani, el încă e stagiar, aşa că-i bine să-mi asculte sfaturile'', a spus Băsescu la o întâlnire cu electoratul din capitala Republicii Moldova.

El a subliniat că unirea cu fraţii de peste Prut este cea mai mare avere pe care România o are în momentul de faţă. „Mai scumpă decât tezaurul ascuns de ruşi la Moscova este unirea cu Republica Moldova'', a afirmat fostul şef de stat.

''Mă feresc de termenul moldovean aici la Chişinău. Toţi suntem români. Marele obiectiv vieţii mele ca politician român este să văd unirea. Şi ea se va întâmpla'', a adăugat el. Liderul PMP a explicat că prin unire România ar deveni unul dintre marii furnizori de hrană ai Europei şi ai lumii, iar vocea sa ar fi mai importantă în cadrul UE.

„Sunt acel preşedinte care cu toate presiunile internaţionale a refuzat să trimită spre ratificare la Parlament tratatul de frontieră între Romînia şi Republica Moldova. Opt ani acel tratat pe care Parlamentul de la Chişinău l-a ratificat a stat în sertar în biroul meu şi vreau să cred că nici preşedintele Iohannis nu-l va trimite vreodată, cu toate presiunile extraordinare pe care le face doamna Merkel'', a mai accentuat el.

Băsescu a precizat că se va bate în favoarea eliminării taxelor pentru obţinerea cetăţeniei române şi pentru acordarea unui ajutor de către Guvernul de la Bucureşti pentru dascălii din Transnistria.

El a insistat că este important ca unirea să se facă „cu zâmbetul pe buze, cu bucurie, cu înţelepciune'', în acord cu toate actele internaţionale, legitimând astfel anularea odată pentru totdeauna a pactului Ribbentrop-Molotov. Băsescu a reiterat că dacă în prezent 48% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt pro-europeni şi pro-unire, în 2-3 ani se va ajunge la 60%, iar unirea va putea fi realizată prin acord politic în conformitate cu Actul Final de la Helsinki.

Acesta a menţionat că PMP nu doreşte să câştige puterea politică prin minciună, ci punând în faţa românilor fapte adevărate, prin abordări tranşante şi emiterea de soluţii în probleme vitale, cum ar fi împreună cu obiectivul Unirii cu Republica Moldova, natalitatea, educaţia, sănătatea.

„Vă asigur că pentru asta îmi mai justific eu prezenţa în politică. Trebuiesc date oamenilor informaţiile despre situaţia reală şi soluţiile pentru ca România să devină o ţară prosperă, dar şi reîntregită. Degeaba ne creşte PIB-ul, degeaba putem să construim autostrăzi, dacă suntem needucaţi ori bolnavi", a punctat Băsescu.

În final, Traian Băsescu a promis că va închiria o locuinţă la Chişinău şi va veni o dată pe lună. „Unirea este aproape, dragii mei!'', a concluzionat fostul şef de stat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: