De asemenea, Daniel Vasile, reprezentantul minorităţii rome în Parlamentul României, a lansat miercuri un atac în direcţia fostului şef de stat, în prezent europarlamentar.

Redăm o parte a comunicatului în care a fost anunţată depunerea celor două plângeri (n.r.  – a doua a fost depusă la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării):

„Partida Romilor Pro Europa a depus o plângere penală pentru incitare la ură şi discriminare împotriva lui Traian Băsescu, în urmă declaraţiilor fostului preşedinte al României de pe pagina sa de Facebook, precum şi a intervenţiilor acestuia la mai multe posturi de televiziune.

Totodată, Partida Romilor Pro Europa a depus o plângere împotriva lui Traian Băsescu la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării.

DOMNULE PRIM-PROCUROR,

Subscrisa, ASOCIAȚIA PARTIDA ROMILOR PRO EUROPA, cu sediul în București, Str.Telița nr. 31, sector 5, reprezentată prin președintele Nicolae Păun, cu adresa de comunicare a actelor de procedură la sediul asociației din București, Str.Telița nr. 31, sector 5 , în temeiul art. 221 și art. 289 din Codul de proc.pen., formulăm prezența

PLÂNGERE PENALĂ

împotriva numitului BĂSESCU TRAIAN, în calitate de europarlamentar din partea României și de fost președinte al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 369 CP – incitarea la ură și discriminare.

În fapt, în data de 7 iunie 2020, numitul BĂSESCU TRAIAN, în calitate de europarlamentar din partea României și de fost președinte al României, a postat pe contul său de pe cea mai populară rețea de socializare, respectiv Facebook, o declarație publică prin care acesta din urmă instiga la ură și discriminare împotriva etniei rome, prin asocierea ecestei etnii cu întreaga infracționalitate din România.

Mai mult decât atât, acesta folosește sintagme de genul «clanurile țigănești» sau «gupările țigănești de tip mafiot», care nu fac altceva decât să etnicizeze fenomenul infracțional și să-l direcționeze în mod artificial către etnia romă.

(…) Într-o postare pe pagină sa de Facebook, Traian Băsescu a scris:

«Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării.

Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au autoatribuit, împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă.

Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe specializate în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite.

Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale, după ce s-au specializat în Europa.

Grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa, cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori», a scris duminică Băsescu pe Facebook.

Băsescu afirmă că «violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian, care până acum câteva luni era o raritate», iar «în acest timp, Poliţia şi Jandarmeria nu acţionează pentru că pur şi simplu nu au informaţii».

«Deşi există, încă nu a apărut că fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poartă şcolii, dar nu suntem departe.

Violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian care până acum câteva luni era o raritate.

În acest timp, poliţia şi jandarmeria nu acţionează pentru că pur şi simplu nu au informaţii.

Cei 2.500 poliţişti de proximitate nu au cum să acopere toată ţara, iar falnica şi bine plătita poliţie locală raportează primarului despre gropile din asfalt şi ocoleşte cu mare grijă zonele mafiei ţigăneşti sau cartierele unde spargerile de locuinţe au devenit frecvente.

Iar peste toate, ori de câte ori în temperatura ridicată a unei intervenţîi în forţă un jandarm sau un poliţist reacţionează mai bărbăteşte, să te ţii critici şi înfierări la adresa instituţiilor statului şi a oamenilor plătiţi să impună legea în stradă, dacă este nevoie făcând uz de forţă şi de armă.

Când văd un poliţist sau un jandarm lovit de un infractor, parcă am impresia că statul însuşi a primit un pumn în plină figură, dar societatea îi cere statului să răspundă proporţional la violenţa infractorului.

Iar infractorul nu stă pe loc pentru că statul să-i răspundă proporţional. Ori mai loveşte odată, ori fuge şi lasă statul fără răspuns proporţional», susţine Băsescu.

Europarlamentarul PMP consideră că «Poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale».

«Oare grupările de crimă organizată acţionează proporţional cu puterea victimei de a se opune când cer taxă de protecţie sub ameninţare, când sparg şi jefuiesc locuinţe, când înşală şi şantajează tinere cărora le distrug viaţa forţându-le să se prostitueze, când tâlhăresc în plină stradă bătrâni sau femei care numai ce au scos banii de la bancă sau din bancomat, când ocupă fără aprobare spaţiul public pentru a-şi desfăşura reţelele de cerşetorie?

Nu mai avem prea mult timp. Poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale.

Trebuie să transmită zilnic la Inspectoratele de Poliţie informaţîi despre grupări infracţionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circulă prin cartiere mai ceva că poştaşii, trebuie să se implice în asigurarea siguranţei cetăţeanului.

Dacă Ministerul de Interne va continuă să rămână desprins de informaţia din teritoriu, în lipsa căreia nu poate acţiona, este posibil că peste 6 luni să ne fie frică să ieşim pe stradă după căderea întunericului sau să avem teamă a ne părăși ziua locuinţa de frică spărgătorilor», afirmă Traian Băsescu.

El mai susţine că, «dacă acum nu cerem şi nu lăsăm Poliţia şi Jandarmeria să neutralizeze fără menajamente grupările de crimă organizată, folosind mijloace proporţionale cu răul făcut victimelor, pentru a instaura legea şi ordinea publică în stradă, peste şase luni va fi prea târziu.»”, se arată în comunicatul de presă.