Deputații au dezbătut, luni, Legea Pensiilor, după ce aceasta a fost respinsă, săptămâna trecută, în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi de o manieră curioasă – un singur vot i-a lipsit proiectului pentru a trece. Legea Pensiilor urmează să fie votată, miercuri, în plenul Camerei Deputaților.

Scenariul senatorului

PMP Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la România TV, că PSD a oprit legea pensiilor, în Senat, unde partidul celor trei trandafiri deține o majoritate confortabilă, deoarece este proiectul normativ este „nerealist” din punctul de vedere al capacităţii de plată. De asemenea, Traian Băsescu susține că toate semnele spun că legea va fi respinsă de Camera Deputaţilor şi va fi reanalizată.

 Lipsa majorității

„Fondul de pensii e undeva la 60 de miliarde lei anual şi dacă ne luăm după mintea ei, în patru ani, ar trebui să ajungă la 150 miliarde lei. De unde să ajungă la atât? Din ce? Eu îmi doresc să se mărească pensiile, pentru că şi eu am pensie, dar nu văd de unde va creşte pensia aşa cum a promis-o Olguţa (Vasilescun.red.). Şocul este că legea a căzut în Senat, unde PSD au o majoritate confortabilă. Nu ştiu cum o vor trece prin Camera Deputaţilor, unde, dacă UDMR rămâne de partea opoziţiei, practic, nu au majoritate. Este posibil, dându-şi seama că bagă ţara într-o mare dificultate, s-o fi oprit, pentru că legea este nerealistă din punctul de vedere al capacităţii de a plăti. Anul acesta putem, dar la anul şi peste doi ani nu mai putem, iar peste patru ani ajungem la 150-160 de miliarde lei fondul de pensii. Bănuiesc că o vor abandona. Va lua un vot negativ şi în Cameră şi va fi luată la repieptănat”, a declarat Băsescu.

Dăncilă, Teodorovici și Budăi sunt optimiști

Vă amintim că, după eșecul de la Senat, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că asigură românii de faptul că, în Camera Deputaţilor, proiectul va fi dezbătut şi aprobat. Marius Budăi a mai apreciat că legea este „bună” pentru pensionarii din România. Aceeași line a fost menținută și de premierul Viorica Dăncilă, care a susținut, miercuri, că Legea Pensiilor va fi adoptată în Camera Deputaţilor şi a dat asigurări că pensionarii vor avea mărit punctul de pensie începând cu 1 septembrie. Totuși, Dăncilă a adăugat că va discuta cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu privire la eventualitatea amânării acestui proiect până la toamnă. La rândul său, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici – care vrea să devină prezidențiabilul PSD, fiind măsurat sociologic în acest sens – a declarat că pensiile nu sunt în pericol, iar recalcularea acestora se va desfăşura în continuare, chiar dacă Legea Pensiilor a fost respinsă la Senat.