Traian Băsescu a vorbit despre OBIECTIVUL PMP LA ALEGERILE PARLAMENTARE: “Vizăm publicul care vrea continuarea proceselor de modernizare”

Traian Băsescu a vorbit despre OBIECTIVUL PMP LA ALEGERILE PARLAMENTARE: “Vizăm publicul care vrea continuarea proceselor de modernizare”

Traian Băsescu a vorbit despre obiectivul PMP la alegerile parlamentare.

Fostul preşedinte al României şi liderul PMP, Traian Băsescu, a participat marţi seara la emisiunea ”Perfect imperfect”, moderată de Emma Zeicescu la TVR 1, şi a folosit această ocazie pentru a discuta mai multe subiecte de actualitate, dintre care n-a lipsit şi cel legat participarea la alegerile parlamentare.

„Am făcut acest experiment. După ce mi-am terminat mandatul, trei luni am tăcut. Nu era seară în care să nu fiu tocat pe subiecte din mandatele mele. Am decis să revin la PMP, m-am înscris şi voi candida. Am un singur obiectiv: să pun la dispoziţia Parlamentului toată experienţa pe care am acumulat-o. O să intrăm în Parlament. PMP intră mult mai bine decât lasă unii din presă să se înţeleagă.

La ce-ţi foloseşte imunitatea, când orice parlamentar poate fi anchetat? Pentru un parlamentar, ancheta se desfăşoară fără probleme.

(...) La PMP, vizăm publicul care vrea continuarea proceselor de modernizare. Toţi judecăm mandatele precedesorului, dar este imposibil să spui că nu s-a întâmplat nimic în 10 ani şi că acum schimbi tot. Sunt lucruri bune care s-au întâmplat. Dincolo de obiectivul de ţară, Unirea cu Moldova...

Onestitatea pe care o am în a atinge obiectivele... Sigur că nu le-am putut atinge pe toate, pentru că preşedintele nu are atribuţiuni executive, guvernamentale. Am avut trei ani şi trei luni un guvern prieten, Guvernul Boc, în rest am avut două guverne ostile. Am scos România definitiv din amibiguitate şi am făcut parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea cu preşedintele Barack Obama. Am avut curajul să condamn comunismul, deşi 80% din Parlament era comunist. Am consolidat independenţa instituţiilor din justiţie. Am rezistat la două suspendări pentru că izolasem justiţie de politică. Să nu mă întrebe nimeni de ce nu am făcut autostrăzi, pentru că asta era treaba Executivului. Am cinci dicursuri în care cer Guvernului să utilizeze fondurile europene pentru infrastructură. Când am venit cu noua Lege a Sănătăţii, în ianuarie 2012 s-a spus că vând ţara, că vând sistemul de sănătate. La Parlament este depusă legea prin care Parlamentul României să aibă 100 de senatori şi 200 de deputaţi. A fost respins acest proiect şi de PSD, şi de PNL. Discuţia cu 300 de parlamentari şi cu Legea Sănătăţii este despre viitor.

Despre Blejnar

Pe Blejnar l-am cunoscut când am discutat cu el telefonic problema Rompetrol, când i-am recomandat să fie atent cu luatul celor 50 de milioane pentru că se putea să piardă pachetul majoritar, ceea ce s-a şi întâmplat. Nu există om în România care să poată spune că Băsescu a primit un plic cu bani sau că a intervenit pentru numirea cuiva în vreo funcţie.

Despre Videanu şi Blaga

Nici cel mai bun prieten nu spune dacă a furat 100 de lei. Nu a venit nimeni să-mi spună că ei au făcut ilegalităţi. Niciodată nu am primit vreo notă de la SRI în care să fiu atenţionat în legătură cu faptul că Elena Udrea face ceva. Am primit note cu ceea ce se întâmpla cu unii de la ea din minister. Am chemat-o şi i-am spus, iar ea mai departe i-a dat afară pe unii... Eu n-am avut parteneri hoţi şi nici nu i-am acceptat în jurul meu. Am un sentiment extrem de neplăcut cu o decizie pe care am luat-o cu privire la un om. La Adriean Videanu mă refer. Habar n-am ce este în dosarul lui. În acelaşi caz au fost doi ministri: el şi Varujan Vosganian. Eu, credincios principiului că nu trebuie să împiedici procurorii, am dat aviz pentru Videanu, în timp ce Parlamentul nu a dat aviz pentru Vosganian. Îmi pare rău pentru că s-a creat o inechitate. Trebuia să aştept votul Parlamentului şi apoi să iau decizia corectă. Este o chestiune de conştiinţă. Sper că Videanu va putea să îşi demonstreze buna-credinţă, dar faptul că acelaşi stat a tratat diferit doi miniştri, nu este în regulă.

Despre infecţiile nosocomiale din spitale

În 2008, într-un raport al Preşedinţiei, se arăta că din cauza acestor infecţii mureau oameni. Acest raport a fost dat tuturor guvernelor. După Colectiv, Guvernul Cioloş a dat aviz negativ Legii Sănătăţii...

Dacă o să vă faceţi timp să citiţi acel raport al Comisiei Prezidenţiale, veţi înţelege că oricâţi bani s-ar băga în sistemul de sănătate, el nu se va schimba. Alocaţiile pentru sănătate au crescut în ultimii ani, iar sistemul de sănătate s-a depreciat. Soluţia este noua Lege a Sănătăţii. Spitalele sunt tratate ca şcolile. Raportul acela spune că spitalele ar trebui transformate în fundaţii ale statului. Astfel, ele ar putea face credit, s-ar putea finanţa pe picioarele lor... Concurenţa între spitale... Medicii trebuie să aibă contract cu spitalul, pentru că dacă îi vom trata ca pe bugetari, nu vor sta în ţară. Dacă are contract pe 4 ani, stă. Dacă performanţa lui a fost bună, spitalul îi prelungeşte contractul.

Mi s-a întâmplat accidentul la coloană. Am fost noaptea la Universitar, am făcut radiografie şi mi-au recomandat internare de urgenţă. Dimineaţă, m-am dus la Elias pe la 10:00. La 22:00 eram amorţit de la mijloc în jos... Era o Comisie la spitalul Elias. Un medic din Comisie, coleg de liceu cu soţia mea, a venit la mine în rezervă şi a spus să plecăm urgent la Viena. SPP aveau avionul pregătit. Cert este că am plecat pe targă seara din Elias, avionul aştepta la Băneasa, radiografiile au plecat cu mine şi am intrat direct în operaţie. Dacă pentru preşedintele României nu au găsit o soluţie, ce să facă pentru alţii?”, a declarat Traian Băsescu.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News