La patru ani de la prima izbucnire în lacrimi televizată cu care s-a lansat în cursa pentru Cotroceni, Băsescu a plâns din nou în direct, într-un interviu la Radio România Actualităţi. Momentul uşor de sesizat de ascultători a fost confirmat şi de cei prezenţi în radio. Şeful statului şi-a pierdut glasul în timp ce amintea de ordinul dat de generalul Ion Antonescu armatei în mai 1941, în războiul împotriva URSS. Şi-a revenit însă repede. Întrebat despre adversari, Băsescu şi-a făcut, amuzat, autocritica. "Uneori eu reuşesc să fiu un adversar redutabil al lui Traian Băsescu. Ştiţi, prin comportament", a spus el.
Mostră de patriotism, cu lacrimi
„Pe vremea când ne era greu aşteptam cu speranţă informaţii şi veşti de la Radio România“, a început el pledoaria pentru recunoştinţa pe care românii o datorează radioului public la 80 de ani de la prima emisie. „La Radio România s-a auzit... (pauză lungă - n.r.)... «Soldaţi români, vă ordon: treceţi Prutul»... (pauză, lacrimi - n.r.)“, a continuat el, gâtuit de emoţie. „Aici s-au auzit... primele voci ale Revoluţiei... Pentru Radio România nu poţi avea decât recunoştinţă. Şi atât“, a încheiat Băsescu, cu voce tremurândă.
Lacrimile în public sunt la al optulea episod în ultimii patru ani. De la retragerea lui Stolojan, Băsescu a mai fost surprins în ipostaze similare la inaugurarea Casei României la Jocurile Olimpice de la Beijing, la confirmarea intrării României în UE, la Bruxelles, la Muzeul Holocaustului, dar şi în timp ce spune poveşti de pe mare. Premierii de campanie, ţinuţi în şah
Preşedintele s-a revigorat însă, animat de subiectul desemnării premierului, avertizând pretendenţii cum va citi Constituţia. „Nici când un partid obţine 51%, persoana nu-i poate fi impusă preşedintelui. Doar partidul“, a spus el, estimând totuşi că „niciun partid nu va obţine 51%“, iar „libertatea va fi mai mare“. În privinţa trioului autopropus - Theodor Stolojan (PDL), Mircea Geoană (PSD) şi Călin Popescu- Tăriceanu (PNL) -, Băsescu spune că „e posibil“ să meargă pe mâna unuia, cum e „foarte posibil“ să nu-l nominalizeze „pe niciunul“. Actualului premier i-a transmis însă, fără a-l numi explicit, „să-şi ia gândul“ de la funcţie. Motivul: „lucrurile nepublice“ pe care le-a scos din CSAT, dar şi faptul că guvernul ar fi luat decizia înfiinţării companiei naţionale energetice „nu în cadru instituţional, în ţară“, ci la două zile după o discuţie a premierului „cu magnaţi, moguli importanţi“.
LACRIMI. Suferinţa lui Băsescu de la retragerea lui Stolojan din cursa prezidenţială, în 2004 RECIDIVĂ. Preşedintele „s-a emoţionat“ în primul interviu dat în campanie Citiţi şi:
ANDREI CRĂCIUN: Domnule preşedinte, dragă Stolo... Pe Băsescu l-a podidit plânsul şi în China