Traian Băsescu a anunțat marea prioritate pe care o are dacă redevine primar general

Traian Băsescu a anunțat marea prioritate pe care o are dacă redevine primar general

Fostul președinte al României a prezentat proiectul pe care îl are pentru Capitală.

Într-un mesaj publicat pe contul de Facebook, Traian Băsescu a vorbit detaliat despre proiectele pe care vrea să le pună în aplicare în cazul în care va redeveni primarul general al Capitalei. Prioritatea este legată de creșterea calității vieții pentru locuitorii Bucureștiului.

„CREŞTEREA CALITĂŢII VIEŢII ÎN BUCUREŞTI, O PRIORITATE Bucureştiul anului 2035 trebuie să fie un oraş neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon sau, altfel spus, un oraş verde. „Green deal” nu este un slogan, ci un program prioritar prin care Europa îşi propune să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050.

La rândul său, România, care a participat şi participă la susţinerea acestui program, trebuie să-şi subordoneze toate obiectivele din „Planul Naţional de Dezvoltare pe Termen Lung” priorităţii de reducere a emisiilor de carbon. În acest context, Bucureştiul trebuie să beneficieze de un program de dezvoltare pe termen mediu şi lung drept contribuţie esenţială la atingerea obiectivului de reducere a poluării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru va asigura oraşului acces la fondurile europene şi va contribui esențial la creşterea calităţii vieţii în Bucureşti.

Programul pe care îl propun este unul al dezvoltării integrate care ţine cont de principalele obiective ale programului „Green Deal” cu care a fost învestită, prin votul Parlamentului European, actuala Comisie Europeană, condusă de doamna Ursula von der Leyen.

Programul „Green Deal” are 5 obiective fundamentale, pe care le-am valorificat în programul meu, pentru a maximiza şansele de finanţare a proiectelor Primăriei Capitalei din surse europene nerambursabile. Cele 5 direcţii de finanţare pentru perioada 2021 – 2027 sunt: OP1 – O Europă mai inteligentă; OP2 – O Europă mai ecologică; OP3 – O Europă mai conectată; OP4 – O Europă mai socială; OP5 – O Europă mai aproape de cetăţenii săi.

Pentru atingerea celor 5 obiective, Comisia Europeană a stabilit următoarele programe prioritare: 1. Programul operațional „Creştere Inteligentă şi Digitalizare”; 2. Programul operațional „Sănătate”; 3. Programul operațional „Educaţie şi ocupare”; 4. Programul operațional „Dezvoltare durabilă”; 5. Programul operațional „Transport”; 6. Programe operaționale regionale (opt programe); 7. Programul operațional pentru „Tranziţie Justă”; 8. Programul operațional „Asistenţă tehnică”.

Ce facem pentru a pleca pe acest drum al creşterii calităţii vieţii şi al reducerii emisiilor de carbon?

În primul rând, valorificăm şansa finanţării de la Uniunea Europeană a oricărui program şi proiect care înseamnă reducerea poluării: prin valorificarea energiei regenerabile, prin reducerea consumului de energie care provine din combustibili fosili, prin introducerea unor tehnologii cu randament energetic ridicat în producerea de energie termică şi electrică, prin valorificarea gunoiului oraşului, prin fluidizarea traficului, prin utilizarea mijloacelor de transport public nepoluante sau prin stimularea mobilităţii individuale fără emisii de carbon.

Nu mai puţin importante sunt educaţia copiilor şi a tinerei generaţii, precum şi sănătatea publică, domenii prioritare pentru Uniunea Europeană. Plecând de la aceste realităţi, priorităţile mele pentru mandatul 2020 – 2024 sunt următoarele:

1. Pentru reducerea poluării aerului şi a pânzei freatice: a. Construcţia uzinei de sortare, reciclare, producţie energie electrică şi combustibil NG cu capacitate de procesare de un million de tone de gunoi menajer pe an, în condiţiile în care populaţia oraşului generează aproximativ 760 mii tone gunoi menajer.

De două ori pe an societățile de salubrizare vor colecta de la populație textile, aparatură electrocasnică și electronică. Atât procesul de colectare separată a gunoiului menajer cât și procesul de colectare bi-anuală a textilelor și a aparaturii electrocasnice necesită un proces de popularizare și informare intens, cel puțin în primii ani. Cost estimat: 300 milioane de euro; Finanţare: nerambursabilă de la Uniunea Europeană; Termen: anul trei de mandat.

b. Societăţile de salubrizare vor amplasa europubele pentru colectarea selectivă a gunoiului menajer de la populaţie (sticlă, hârtie, plastic, resturi de alimente). Colectarea gunoiului de la instituţii, firme, şcoli şi spitale se va face selectiv cu europubele adaptate specificului; Termen: Europubelele vor fi puse la dispoziţie de societăţile de salubrizare din primul an de mandat.