Băsescu: Specialiştii să bea apă din iazul de la Roşia Montană să ne arate că nu are cianuri la nivel toxic

Băsescu: Specialiştii să bea apă din iazul de la Roşia Montană să ne arate că nu are cianuri la nivel toxic

Preşedintele României, Traian Băsescu, susţine că specialiştii l-au asigurat că în ceea ce priveşte cantitatea de cianură în urma exploatărilor aurifere aceasta va fi mai mică decât cea dintr-o cafea, motiv pentru care îi va "invita" să bea primii apă din iazul de decantare de la Roşia Montană. Şeful statului a vorbit despre acest proiect, precum şi despre subiecte precum Scutul antirachetă, comasarea alegerilor, vizita în SUA, vizele românilor şi pensii, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de PRO TV.

Exploatarea de la Roşia Montană "este proiectată pentru cinci părţi pe milion cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai modernă exploatare auriferă din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de cinci părţi pe milion. Am văzut specialişti care spun că în cafea sunt şase părţi pe milion cianuri. Eu o să îi invit, când începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apă separată din iazul de la Roşia Montană să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic", a declarat Traian Băsescu.

El a subliniat că există o directivă europeană care stabileşte că începând din 2018 în exploatările de aur în iazurile de decantare nu pot fi densităţi de cianuri mai mari de zece părţi pe milion.

Preşedintele mai spune că a făcut fotografii asupra zonei din elicopter, care arată de ce nu sunt "credibili" cei care spun că exploatarea de la Roşia Montană va genera poluare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citiţi şi alte declaraţii importante ale preşedintelui:

  • DESPRE COMASAREA ALEGERILOR. În principiu, nu sunt un suporter al comasării alegerilor decât dacă exista o justificare. De exemplu dacă guvernul spunea că amână alegerile locale pentru a face reorganizarea administrativă şi apoi organiza alegeri locale pe noua împărţire teritorială. Statul trebuie subţiat în teritoriu. Cum poate prevala interesul de partid de a menţine funcţiile în teritoriu - şi nu doar UDMR se opune, vedeţi-vă de treabă, şi PDL se opune, dar nu o spune public - faţă de interesul naţional de a reduce birocraţia?
  • DESPRE VIZITA ÎN SUA. A fost o vizită foarte bine pregătită. În discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Obama ceea ce a ţinut să se precizeze este că SUA doreşte la frontiera răsăriteană a NATO o ţară puternică. În Parteneriatul Strategic cu SUA componenta de securitate este importantă, dar este balansată cu investiţii americane în România, cu colaborarea pe diverse domenii.
  • Imediat după ce s-a vorbit de instalarea unui scut american, companiile americane de cea mai mare dimensiune, precum Exxon Mobil sau Chevron, au apărut pe piaţa românească pentru că se simt deplin sigure
  • Americanii nu vorbesc de trei ori despre o afacere. El vine o dată, îţi face o propunere, e de acord s-o negocieze 50 de zile de dimineaţă până noaptea târziu. Dar când s-a terminat negocierea, lucrurile trebuie să se desfăşoare. Ei nu au stilul balcanic de a face afaceri.
  • A fost totuşi o companie care s-a balcanizat în România. Vorbim de Bechtel. A fost un contract nefericit. În cele din urmă, şi eu am afirmat acest lucru chiar la Ambasada României de la Washington, poate calificarea a fost prea dură, dar este clar că partea română a încercat să fure voturi anunţând acest proiect şi dând impresia că se va construi şi toată lumea a fost fericită pe traseul autostrăzii. Pe de altă parte, Bechtel, la dimensiunile pe care le are, nu putea să nu ştie că România nu are resurse financiare individuale pentru un asemenea proiect.
  • DESPRE AVIOANELE F 16. România nu are resurse să le achiziţioneze, dar SUA a propus un plan prin care să se doteze ţări din zona răsăriteană a Europei cu avioane F16 noi. Discuţia a fost că nu ne putem angaja într-un astfel de proiect, pentru că nu avem resurse în acest moment. Nu putem plăti miliarde în următorii ani, dar am putea plăti câteva sute de milioane. Nu există o presiune din partea americană pentru achiziţionarea de avioane.
  • DESPRE PENSII. Nu poţi merge cu indexări la pensii când ai deficit de 3,6 miliarde de euro. N-ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excedent de 200.000 de salariaţi.
  • Sunt convins că pensionarii au înţeles azi că era mai bună reducerea temporară a pensiilor decât mărirea TVA, care a adus o explozie de preţuri.
  • Guvernul nu trebuie să facă planuri noi, trebuie să le implementeze pe cele stabilite. Să accelereze absorbţia de fonduri europene, să creeze locuri de muncă.
  • La noi, miniştrii, secretarii de stat şi funcţionarii nu plătesc pentru ceea ce nu fac. Ei sunt puşi acolo să facă.
  • Eu nu spun că Guvernul nu face nimic. Spun că în partea economică, după ce ne-am reechilibrat economic, decizii care să creeze locuri de muncă sunt fundamentale. Avem 4,9 milioane şomeri şi 4,2 milioane angajaţi. În orice stat guvernul ar face prioritate zero locuri de muncă. Nu s-a putut cât aveam de acoperit deficitele macroeconomice, dar acum se poate, ne-am stabilizat.
  • Guvernul trebuie să profite de ceea ce are fără să-l coste: banii europeni. Trebuie să echilibrăm numărul de oameni care au serviciu cu numărul de pensionari. Ce poate face guvernul? Să mişte lucrurile la Oltchim, la Arpechim la Roşia Montană.
  • Vorbesc public despre nişte propuneri abia după ce le-am discutat cu guvernul şi când văd că nu se mişcă lucrurile. Vorbesc public pentru a pune presiune pe Guvern.
  • DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI. Vă pot spune ce se întâmplă dacă nu se vor face Statele Unite ale Europei: Nici una de ţările UE nu pot face faţă competiţiei globalizării. Nici Germania, nici România, sigur Germania nu va face faţă mai puţin dureros.
  • DESPRE REACŢIA RUSIEI LA SCUT. E esenţial să discutăm cu Federaţia Rusă şi să-i aducem necesarele explicaţii din care să înţeleagă că Scutul  nu e o acţiune ostilă împotriva ei.
  • Nu am identificat nici pe Margaret Thatcher nici pe Ronald Reagan în PDL. Când le-am spus la Şcoala de Vară de aceşti doi politicieni, le-am spus ca despre două modele ale mele.

Citiţi şi:

  • Băsescu a adus de la Obama promisiunea Visului American
  • Traian Băsescu, la întâlnirea cu Barack Obama
  • Călătoria în SUA fără viză- o problemă tehnică, nu una politică