Tragedie uriaşă în România! S-a stins din viaţă o mare personalitate. Oraşul lui Klaus Iohannis, în doliu
- Maria Miron
- 4 martie 2022, 12:36
Prof. univ.dr. Corneliu Bucur, fostul director al Muzeului s-a stins din viață joi, 3 martie. Corneliu Bucur este una dintre personalitățile de marcă ale Sibiului. Muzeul ASTRA este profund afectat de această tristă veste. Colegii de la Muzeu vor să amintească de cel care a fost Corneliu Bucur.
Colegii de la Muzeul ASTRA au transmis un mesaj pe pagina instituției, mesaj prin care vor să exprime profundul regret cauzat de dispariția profesorului Corneliu Ioan Bucur.
Colegii de la Muzeu vor să amintească de cel care a fost Corneliu Bucur
Corneliu Bucur a fost pasionat de istorie încă din tinerețe, dar nici artele nu s-au lăsat mai prejos în preocupările sale.
Profesorul Corneliu Bucur s-a născut la 25 aprilie 1942, în Mediaș, Acesta a urmat cursurile Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj, la Facultatea de Istorie-Filozofie, secţia de Istorie Veche a României.
După absolvire, a supravhegheat Secţia de Artă Populară a Muzeului Brukenthal, iar apoi a fost numit muzeograf, muzeograf principal, apoi şef de secţie.
Din august 1969 a condus Muzeul Tehnicii Populare. Domnul prof.univ.dr. Corneliu Ioan Bucur a fost director general din anul 1992 până în anul 2009 la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” Sibiu, cel care a devenit Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu în anul 2001.
În 2016, Muzeul ASTRA a creat Pavilionul Muzeal Multicultural
Pavilionul Muzeal Multicultural pune în valoare colecțiile Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA, devenind de acum înainte sediul acestuia, și facilitează accesul publicului larg în Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, vizitatorii Muzeului ASTRA bucurându-se de cele mai moderne facilități de primire, dintre care amintim Centrul de informare turistică, Galeriile de artă populară, spațiile multimedia, parcarea și accesul pentru persoanele cu dizabilități.
Pentru prima dată patrimoniul Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA va deveni accesibil publicului printr-o expoziție ce pune în valoare schimbul cultural ca dominantă a târgului transilvănean. La acestea se adaugă expozițiile multimedia, interactive, care vor încuraja implicarea vizitatorilor într-o experiență unică.
Valoarea întregului proiect se ridică la 3.500.054 euro nerambursabili, fonduri care sunt folosite pentru a realiza un program cultural complex ce include construcția Pavilionului Muzeal Multicultural, reconstrucția, conservarea și restaurarea a 18 monumente reprezentative pentru diverse etnii din Muzeul în aer liber, dezvoltarea și promovarea circuitului expozițional „Calea minorităților etnice”, conservarea a 2.000 bunuri muzeale și consolidarea relațiilor româno-norvegiene prin cercetări comune privind istoria culturală a minorităților etnice.