Tragedie: A supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie, dar nu și traumei dobândite atunci

Tragedie: A supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie, dar nu și traumei dobândite atunci

În urma masacrului Hamas de la Festivalul Nova din 7 octombrie 2023, viața lui Shirel Golan a luat o turnură dramatică și devastatoare. Supraviețuitoare a atacului, ea a fost găsită moartă în apartamentul său din Porat, lângă Netanya, la vârsta de 22 de ani. Deși fizic a reușit să scape din masacru, trauma psihică suferită a fost de nesuportat, ducând în cele din urmă la sinuciderea sa.

Masacrul Hamas de la Festivalul Nova

Fratele ei, Eyal Golan, a mărturisit că Shirel a suferit de o tulburare de stres post-traumatic (PTSD) severă după acel atac al Hamas. „Nu a reușit să-și revină după trauma suferită”, iar simptomele ei, cum ar fi disocierea și retragerea, s-au agravat în timp. Cu toate acestea, Eyal a acuzat statul Israel că nu a făcut suficient pentru a o sprijini, în ciuda faptului că Shirel a fost spitalizată de două ori din cauza simptomelor PTSD.

Shirel Golan

Shirel Golan. Foto: Instagram

„Dacă statul ar fi avut grijă de ea, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat. Statul Israel mi-a ucis sora de două ori. O dată în octombrie, mental, și a doua oară astăzi, la împlinirea ei de 22 de ani, fizic", a spus el presei locale, citată de ziarul britaniv Daily Mail.

Festivalul Nova, un eveniment de muzică din sudul Israelului, a fost scena unui atac brutal comis de militanți Hamas pe 7 octombrie 2023, care a lăsat în urmă sute de morți și mulți alți răniți sau luați ostatici. Shirel și partenerul ei, Adi, au reușit să se ascundă ore în șir sub un tufiș și au scăpat, refuzând să se alăture altor petrecăreți care ulterior au fost fie uciși, fie răpiți.

După eveniment, Shirel a început să prezinte simptome grave de PTSD. Deși familia ei a încercat să o sprijine cât mai bine, oferindu-i inclusiv sprijin emoțional constant, resursele oferite de stat au fost limitate, după cum a susținut fratele ei. Singura asistență notabilă a venit din partea asociației „Tribe of Nova Community”, formată din colegi supraviețuitori ai festivalului.

Shirel Golan

Shirel Golan. Foto: Instagram

Apele tulburi ale traumei

Lipsa sprijinului psihologic adecvat, după masacrul Hamas a determinat familia să facă sacrificii personale pentru a-i oferi îngrijire.

„Mama mea a fost nevoită să se pensioneze anticipat pentru a fi alături de fiica ei. Nu ne-am mutat nici măcar un milimetru de ea și singura dată când am lăsat-o singură a fost astăzi, iar ea a decis să-și ia viața”, a declarat Eyal pentru postul Channel 12.

Cazul tragic al lui Shirel a fost descris de fratele ei drept un avertisment clar pentru statul Israel: „Fratele devastat al lui Shirel a spus că ea ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru stat”.

Reacția „inexistentă” a autorităților

În replică, Ministerul israelian al bunăstării și al serviciilor sociale a respins acuzațiile familiei Golan, susținând că Shirel a fost „recunoscută și tratată în sistemul de asistență socială chiar înainte de 7 octombrie și mai ales după”. Ministerul a subliniat, de asemenea, că a oferit linii de sprijin emoțional disponibile 24 de ore pe zi pentru toți supraviețuitorii care au nevoie de ajutor.

Această tragedie evidențiază impactul devastator al traumelor netratate și nevoia urgentă de intervenții adecvate pentru supraviețuitorii unor astfel de evenimente. Deși supraviețuirea fizică este importantă, recuperarea psihică rămâne un proces lung și dureros, iar lipsa sprijinului poate avea consecințe tragice, așa cum s-a văzut în cazul lui Shirel Golan.

Ne puteți urmări și pe Google News