Tragedia momentului în politică! S-a stins din viaţă preşedintele ţării. Este doliu naţional în Emiratele Arabe Unite

Sursa: Dreamstime.com

Președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan a încetat din viață, după două decenii în care a condus monarhia federală. Motivul decesul nu a fost dezvăluit de autoritățile țării.

Vineri, șeicul Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, a încetat din viață, la vârsta de 73 de ani, conform anunțului făcut de autoritățile EAU.

A murit președintele EAU, Khalifa bin Zayed Al-Nahyan

Agenția de presă a Emiratelor, WAM, a anunțat că Guvernul țării a decretat „doliu naţional şi drapelele au fost coborâte în bernă", pentru următoarele 40 de zile.

În luna ianuarie a anului 2014, președintele EAU suferise un accident vascular cerebral, din pricina căruia aparițiile sale publice au fost tot mai rare.

Acesta se năștea în anul 1948, iar din anul 2004 a devenit președinte al Emiratelor Arabe Unite. Succesorul său ar putea fi chiar fratele său vitreg, prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed al-Nayan, conform Reuters.

Pe lângă funcția de președinte, Khalifa bin Zayed Al-Nahyan era și Comandant Suprem al Forțelor Armate, dar și președinte al Consiliului Suprem al Petrolului. Mai mult, el era și șeful Autorității de Investiții Abu Dhabi, care deține bunuri de mare valoare, ce însumează circa 875 de miliarde de dolari.

Forbes estimează că familia Al Nahyan ar deține o avere totală de 150 de milarde de dolari.

Dubai, locul în care banii dictează politica țării

Dubai este condus, din 2006, de Mohammed Ben Rachid al-Maktoum, care este atât vicepreședinte, cât și prim-ministru al federației. Trei dintre cele zece milioane de locuitori ai federației trăiesc în Dubai, dar străinii reprezintă o mare parte a populației. Emiratul a atras nu mai puțin de 19 milioane de vizitatori în 2019.

Emiratul oferă sejururi all-inclusive, destul de accesibile, dar și servicii de lux. Deși e interzisă în mod oficial în Emirate, prostituția este tolerată în Dubai. Numărul prostituatelor active din Dubai, estimat în 2010 la 30.000, ajunsese în 2021 la 45.000.

Estimarea este, însă, foarte vagă. Calculele trebuie să ia în considerare sistemul complex prin care cetățenii emiratului, autorizați să „sponsorizeze” intrarea unui anumit număr de străini pe vize de reședință, cedează aceste drepturi unor intermediari. De multe ori, cetățenii n-au nici cea mai vagă idee despre activitatea pe care o vor desfățuta „imigranții”.

Sistemul de vize de reședință, în ciuda reformei sale din 2016, permite rețelelor să dezvolte o adevărată industrie a prostituției. Pentru că tranzacțiile se încheie de multe ori fără intermediar, impresia este că nu există proxenetism în Dubai. Pe de altă parte, însă, este de neconceput ca cineva să ofere astfel de servicii în Dubai fără o protecție puternică.