Investiții românești în Dubai! Afaceriștii, privilegiați de autorități în privința taxelor

Investiții românești în Dubai! Afaceriștii, privilegiați de autorități în privința taxelor Sursa: Dreamstime.com

Crește numărul românilor care aleg să investească în Dubai, mai ales pentru că acolo impozitele anuale pe proprietate ori chirii lipsesc cu desăvârșire. Asta, caparte a politicii economice a statului. În acest context, pentru unele proiecte, există un procent de 35% creştere de preţ atunci când acestea ajung să fie finalizate.

Răzvan Pascu este consultant în turism și a decis să investească în Dubai, astfel că acum a ajuns să fie reprezentant al unui dezvoltator imobiliar din Emiratele Arabe Unite în țara noastră.

„De ce am ales să investesc în Dubai? După îndelungi analize, m-am oprit la Dubai dintr-o serie lungă de motive, începând cu faptul că a demonstrat deja multe întregii planete, dar şi pentru că este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume, cu potenţial să ajungă în 15-20 de ani New York-ul sau Londra sau continuând cu mediul social şi legislativ pro-business şi multe alte motive”, a explicat Răzvan Pascu.

Afaceristul a investit circa 300.000 de dolari într-un apartament de 65 de mp, ce cuprinde un dormitor și o sufragerie, aflat într-unul dintre cartierele Dubaiului, reședința Emiratelor Arabe Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Investiţiile imobiliare sunt protejate de guvern. Ratele se plătesc în conturi escrow şi sumele de bani nu ajung la dezvoltator decât în momentul în care aceştia termină de construit pe faze de proiect. Pentru cineva cu un grad mediu spre ridicat de aversiune la risc, cum este şi cazul meu, acest aspect este, după părerea mea, esenţial”, spune afaceristul român.

În Dubai nu există taxe și impozite pe locuințe

Răzvan Pascu informează că în Dubai nu există taxe adăugate de către stat atunci când sunt tranzacționate proprietățile destinate locuirii, la fel cum nu există impozite pe venituri obținute din proprietăți sau chirii.

„Cei care doresc să investească sunt nevoiţi să achite doar comisionul unic pentru tranzacţii imobiliare. Taxa se numeşte DLD şi este de 4%, se achită către Guvern doar o singură dată, după achiziţie. Cu alte cuvinte, nu se plăteşte TVA la achiziţia proprietăţilor rezidenţiale şi nici taxe pentru veniturile obţinute din chirii sau taxe anuale pe proprietate

Pe termen lung, randamentul net al închirierilor de locuinţe în Dubai este între 4-7% pe proiectele gata construite sau de 10-15% pe proiectele off-plan. Aici contează, bineînţeles, costul de achiziţie versus calitate, pentru că sunt multe proiecte care promit calitate, dar în realitate nu au livrat ce au promis. Desigur, contează şi sistemul de achiziţie în rate la dezvoltator pe perioada construcţiei, care face ca per total randamentul investiţiei să crească pentru că practic nu blochezi toţi banii de la început, ci îi plăteşti în rate”, a explicat Răzvan Pascu.

Procent de 35% creștere de preț la finalizarea proiectului

Cartierul în care a ales să investească Răzvan Pascu prevede construirea unui canal pe care să poată circula bărci de dimensiuni mici spre centrul orașului, dar și plaje, o zonă de promenadă întinsă pe 1,8 kilometri, magazine și două şcoli internaţionale.

„Pe proiectele off-plan există şi posibilitatea de câştig din creşterea valorii proprietăţii cumpărate, de la faza de proiect până la finalizare. Asta se întâmplă peste tot în lume, inclusiv în România. Estimarea moderată a dezvoltatorului cu care lucrez eu este de 35% creştere de preţ atunci când proiectul se finalizează, de la preţul de cumpărare la stadiul de proiect. Ţinând cont că vorbim despre un orizont de trei-patru ani, este mai mult decât fezabil, în condiţiile în care doar de anul trecut şi până acum preţurile per metru pătrat au crescut cu aproximativ 27% în Dubai”, a mai adăugat Răzvan Pascu, conform Adevărul.

Planul economic al orașului Dubai prevede ca până în anul 2050 populația să ajungă să fie dublată, iar autoritățile vor să stimuleze acest lucru prin tratamente preferențiale acordate investitorilor străini, dar și expaților.