Tragedia din Canalul Mânecii, în care au murit 31 de migranți. Boris Johnson s-a arătat șocat. Macron a cerut ședință de urgență

Sursa: Arhiva EVZ

Cel puţin 31 de persoane s-au înecat după ce barca lor gonflabilă s-a răsturnat miercuri în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii din Franţa în Marea Britanie.

Această dramă, calificată drept ''tragedie'' de către prim-ministrul francez Jean Castex, este cea mai mare din 2018 şi survine în contextul blocării tot mai mari a portului Calais şi a tunelului pe sub Canalul Mânecii folosit de migranţi care încearcă să ajungă în Anglia.

La rândul său, preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut o întâlnire de urgență a miniștrilor europeni preocupați de provocarea migrației, ca răspuns la tragedia de miercuri. Macron a promis că îi va găsi pe cei responsabili pentru decese, adăugând că autoritățile franceze fac tot posibilul pentru a face acest lucru

''Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir'', a spus Macron, solicitând ''întărirea imediat a resurselor agenţiei Frontex la frontierele externe' ale UE''.

Tragedia din Canalul Mânecii. Macron a reamintit de rețelele de contrabandiști

Premierul Jean Castex va ţine o reuniune interministerială pe această temă joi la ora 08:30 (07:30 GMT).

Preşedintele Macron a anunţat cel puţin 31 de morţi, în timp ce bilanţul precedent al poliţiei anunţa că 27 de persoane au murit miercuri în scufundarea ambarcaţiunii lor în largul coastei portului Calais, un oraş din nordul Franţei devenit punctul de plecare pentru încercările de traversări către coastele britanice.

Preşedintele Macron a făcut referire la ''reţelele de contrabandişti care, exploatând sărăcia şi suferinţa, pun în pericol vieţi omeneşti şi în cele din urmă decimează familii.''

”Franţa a acţionat, împreună cu Marea Britanie, pentru destructurarea reţelelor de contrabandişti şi de la începutul anului, datorită mobilizării a 600 de poliţişti şi jandarmi, 1.552 de contrabandişti au fost arestaţi pe coasta de nord şi 44 de reţele de contrabandişti dezmembrate'', a precizat preşedintele francez, adăugând că ''7.800 de migranţi au fost salvaţi''.

''În pofida acestei acţiuni, de la 1 ianuarie au avut loc 47.000 de încercări de traversare'' a Canalului Mânecii, a menţionat el.

Boris Jonhson s-a arătat revoltat și șocat

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a promis din nou miercuri că va face mai mult pentru a pune capăt traversărilor Mânecii de către migranții care visează la Anglia. Dar guvernul său pare copleșit de un fenomen care continuă să explodeze.

La finalul unei întâlniri de criză, premierul conservator s-a declarat „șocat, revoltat și profund întristat” de moartea a aproximativ treizeci de migranți în Canalul Mânecii, asigurând că vrea să „facă mai mult” cu Franța pentru a descuraja traversările ilegale.