Tragedia de la Timișoara. Substanțe toxice ajunse pe mâna firmelor de curățenie

Tragedia de la Timișoara. Substanțe toxice ajunse pe mâna firmelor de curățenie

Cazul de la Timișoara arată că, oricând, în România, poate avea loc un atac de tip bioterorism, în lipsa unui control al substanțelor extrem de periculoase. Faptul că o firmă de curățenie a ajuns să facă dezinsecție și deratizare în blocuri de locuințe și în spații comerciale mari, folosind o substanță toxică letală denotă lipsa unui control ferm al autorităților împotriva traficului ilegal și, implicit, măsuri de protecție a populației. Specialiștii explică de ce substanțe precum fosfatul de aluminiu pot deveni ușor sursă pentru bioterorism

Oficiali din Poliția Română au transmis, pentru EVZ, că, deși, de-a lungul ultimilor doi ani, au fost depistați, prinși și cercetați penal mai mulți traficanți, intrarea pe teritoriul țării noastre a fosfatului de aluminiu, substanța toxică care a cauzat, în Timișoara, moartea a doi copii și a unei mame, precum și internarea a peste 80 de persoane, trebuie să fie în atenția „altor autorități”.

EVZ a solicitat puncte de vedere în acest sens autorităților competente pe care sperăm să le primim în curând. Însă, până atunci, susțin specialiștii în domeniu, siguranța națională este, realmente, în pericol deoarece substanțe letale sunt vândute, în cantități foarte mari, pe piața neagră, și doar în puține cazuri tranzacțiile au fost interceptate.

Mai mult, deși polițiștii au știință de aceste aspecte, nu a existat nicio măsură concretă care să înăsprească legislația în acest sens. EVZ a obținut  informații care demonstrează cât de inconștienți sunt românii, folosind, fără drept, aceste otrăvuri letale în regie proprie.

Ne puteți urmări și pe Google News

90 la sută dintre cei expuși nu supraviețuiesc

„Au fost identificate persoane care dețineau ilegal fosfură de aluminiu”, a transmis, vineri, IGPR într-un comunicat de presă. Întrebarea este ce au făcut oamenii legii mai departe, după astfel de descoperiri care datează cel puțin de anul trecut.

Oricând aceleași substanțe pot fi folosite pentru a face rău oamenilor, având în vedere contextul global. Cu atât mai mult cu cât fosfura de aluminiu e o otravă „perfectă”: se evaporă în contact cu umiditatea din atmosferă, astfel că în câteva ore, din comprimatele puse în locurile țintite, după reacția chimică, nu se mai vede nimic.

Peste 90% din persoanele expuse la fosfină, gazul eliberat de substanța folosită la dezinsecție în blocul din Timișoara, nu supraviețuiesc. Substanța este încadrată în clasa T+ de toxicitate, în categoria pesticidelor cu utilizare extrem de restrânsă, dat fiind gradul foarte mare de toxicitate.

Fosfura de aluminiu utilizată în Timișoaraintră sub incidența OUG 4/1995 și a  OUG 41/2007, care reglementează fabricarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură și silvicultură.

Utilizatorii autorizați, se arată în lege, pentru folosirea produselor de protecție a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) se vor înregistra la unitățile fitosanitare, inspectoratele județene pentru protecția muncii, agențiile județene pentru protecția mediului și la inspectoratele județene de poliție în a căror rază teritorială aceștia urmează să-și desfășoare activitatea.

Specialist: „Să fim bucuroși că avem doar trei persoane decedate”

Potrivit specialiștilor, pesticidul folosit are gradul 1 de toxicitate. Nu trebuie utilizat în zonele locuite. Medicul specialist Radu Ţincu, de la Secția de toxicologie de a Spitalul Floreasca, a explicat gravitatea acestei situații: „Dacă discutăm de acest gaz numit fosfina trebuie să fim bucuroşi că avem doar 3 persoane decedate. Situaţia putea fi mult mai gravă şi puteam să avem un număr mult mai mare de victime. Această substanţă este destinată industriei, este utilizată în agricultură pentru prevenirea rozătoarelor şi altor dăunători, dar numai în zone care nu sunt locuite- hambare sau hale industriale. Mortalitatea în întreaga lume este extrem de ridicată. Peste 90% din persoanele expuse la fosfină nu supraviețuiesc”.

Mii de tablele de fosfură de aluminiu ”procurate” de la o firmă care avea drept de vânzare

Dincolo de faptul că ”la mica înțelegere” aproape oricine poate cumpăra otrava și de la magazin, cantități mari se vând fără a se urmări strict utilizarea lor.

Astfel, Poliția Română a transmis că în luna aprilie 2019 polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Teleorman au identificat la punctul de lucru al unei societăți mai multe produse pentru protecţia plantelor având termenul de valabilitate expirat şi două flacoane a câte 20 de tablete fiecare, ce conțineau ca substanță activă fosfura de aluminiu, deținute ilegal.

”Din cercetări a rezultat că administratorul societății ar fi procurat ilegal produsele de la o altă persoană, care a fost surprinsă în flagrant delict de polițiști, în cursul aceleiași luni, în timp ce încerca să comercializeze 10 recipiente a câte 20 tablete fiecare, ce conțineau produs ce avea ca substanță activă fosfura de aluminiu.

Cercetările au arătat că persoana în cauză ar fi procurat ilegal produsele de la societatea unde era angajat, iar în urma verificărilor efectuate la aceasta au fost identificate 13 recipiente a câte 333 tablete fiecare cu substanță activă fosfura de aluminiu (total 4.329 tablete), deținute ilegal”, arată polițiștii.

Pesticidul letal pentru oameni, tranzacționat ilegal cu zecile de kilograme

Cu peste 4.000 de pastile de fosfură de aluminiu împrăștiate în școli, de exemplu, s-ar putea realiza un atac terorist de proporții. Copiii sunt mai sensibili. S-a văzut în cazul de la Timișoara, unde primele victime au fost doi copii mici.

Ce face poliția în acest caz? Întocmește dosare penale ”sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice”.

La Galați, în septembrie, s-au descoperit 175 de pastile de Delicia Gastoxin la o firmă care le vindea, deși nu avea dreptul nici să le dețină, nici să le comercializeze. Din nou, dosar penal pentru trafic de produse ori substanțe toxice. În mai, la altă societate, s-au găsit 32 de pastile.

În cursul lunii iunie 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Călărași au depistat 44 de kilograme de produse cu o concentrație de 56% de fosfură de aluminiu într-o mașină în care se aflau doi indivizi. ”În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse sau substanțe toxice și contrabandă calificată”, transmit polițiștii.

În loc să fie distruse, pesticidele expirate, ajung pe piața neagră

Agenții comerciali de la firmele care au drept să vândă astfel de pesticide, reușesc să subtilizeze nu numai produse active, dar și loturile expirate, pe care vând la negru. Nimeni nu controlează dacă neutralizarea lor chiar s-a realizat, deși și acest lucru e reglementat prin lege.

La Galați, în aprilie, polițiștii au identificat într-o magazie 208 tablete de insecticid ce conțineau fosfură de aluminiu. Tabletele erau deținute ilegal, având termenul de valabilitate expirat. Un an mai devreme, polițiștii din Ialomița au identificat alte 3 kg de produse pe bază de fosfură de aluminiu, expirate.