Tragedie la Ferma Dacilor. Fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei și o studentă la Sociologie, morți în incendiu

Tragedie la Ferma Dacilor. Fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei și o studentă la Sociologie, morți în incendiu Ferma Dacilor. Sursa foto: ISU Prahova

În vârstă de 21 de ani, Vlad Băiceanu era student la Universitatea din București. Acesta este fiul generalului Petru Băiceanu, șeful Direcției Generale de Informații a Armatei, și al Elenei Băiceanu, directoare în Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Printre victime se află și o studentă la Sociologie.

Update 2 . Printre cei care și-au pierdut viața la Ferma Dacilor se numără și o studentă la Sociologie. „Cu inimile strivite de durere, venim astăzi cu o rugăminte delicată către voi, prietenii şi cunoscuţii noştri. Recent, am pierdut o dragă colegă din anul 2 la Sociologie în incendiul de la Ferma Dacilor. Gavrilă Anca Florina a fost o fată frumoasă şi una dintre studenţii facultăţii noastre. În aceste momente dificile, invităm cu căldură toţi cei care doresc să ofere un sprijin financiar pentru a ajuta familia colegei noastre să facă faţă cheltuielilor legate de această perioadă”, scriu, miercuri seară, pe Facebook, reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială.

Update 1. Printre victimele incendiului de la Ferma Dacilor se numără și Vlad Băiceanu, 21 de ani, student la Universitatea din București.

Acesta este fiul generalului Petru Băiceanu, șeful Direcției Generale de Informații a Armatei, și al Elenei Băiceanu, directoare în Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit Gândul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tragedia de la Ferma Dacilor s-ar fi produs, posibil, din cauza surselor de încălzire improvizate care funcționau în mansarda pensiunii. Angajații locației au vorbit cu autoritățile. Ei au fost chestionați și au dat detalii menite să ajute la stabilirea cauzelor care au dus la această nenorocire.

Tragedia de la Ferma Dacilor, posibile cauze

Angajați pensiunii din Tohani le-ar fi declarat polițiștilor, la anchetă, că la mansarda în care a izbucnit incendiul erau în funcțiune mai multe reșouri. Conform unor surse din apropierea anchetei, mai mulți turiști, inclusiv rude ale patronului ar fi solicitat surse de încălzire suplimentare. În aceste condiții este posibil ca tragedia de la Ferma Dacilor să fi avut drept cauză un scurtciruit.

Procurii urmează să audieze, în cursul zilei de miercuri, 27 decembrie, un număr de 12 persoane, angajați ai pensiunii. De asemenea, este așteptat, la audieri patronul Cornel Dinicu și soacra sa. În total, vor fi audiate 14 persoane, în cursul zilei de astăzi.

Se pare că centrala termică a pensiunii nu funcționa, drept care cei cazați s-au plâns de frigul din camere. Această informație a fost confirmată și de unul dintre turiștii cazați în pensiune.

Ancheta cu privire la incendiu a fost preluată de către un procuror criminalist. Acesta urmează să stabilească care au fost cauzele izbucnirii flăcărilor și eventualele responsabilități. Procurorul criminalist face cercetări cu privire la posibile infracțiuni de distrugere, vătămare corporală și ucidere din culpă. Anchetatorii nu exclud însă nici varianta ca tragedia de la Ferma Dacilor să se fi produs din cauza unei acţiuni intenţionate.

Ferma Dacilor a ajuns o ruină după focul din 26 decembrie

Sursa foto: ISU Prahova

Bilanțul victimelor a crescut la șapte

În tragedia de la Ferma Dacilor și-au pierdut viața, oficial, șapte persoane, iar una este dată dispărută. Autoritățile nu au speranțe că cea de-a opta persoană, care nu a fost găsită, ar mai fi în viață. Acestea sunt aproape sigure că vor descoperi cadavrul sub dărâmături. Acţiunea de căutare a ultimei victime, între ruine anevoioasă având în vedere că în zonă sunt doar resturi carbonizate.

Pe de altă parte, procurorii au reușit să identifice victimele cu ajutorul testelor ADN. Este vorba despre trei minori, identificați până acum.

„S-au recoltat probe ADN de la toate victimele şi sunt identificate parţial”, au declarat reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

În afară de morți, în tragedie au existat și două victime, mamă și fiu care au scăpat doar cu arsuri. Cele două persoane au fost internate cu răni pe 5, respectiv 8% din corp.

Tragedia de la Ferma Dacilor anchetată de DNA

Procurorii DNA urmează să redeschidă un dosar penal mai vechi care vizează mai multe persoane din cadrul ISU Prahova. Procurorii au stabilit că reprezentanții ISU au organizat o chermeză la pensiune, la scurtă vreme după o acțiune de control.

Verificările nu s-au soldat, cu sancțiuni, la vremea respectivă, ci doar cu avertismente. În 2019, la pensiunea care a ars a fost organizata o masă de protocol oferită de conducerea ISU Prahova, au stabilit procurorii.

Cu toate acestea, secția militară a DNA a clasat, în martie 2023, dosarul penal care privea modul în care funcționa Ferma Dacilor fără autorizație de incendiu.

În anul 2020, pensiunea a fost amendată pentru că funcționa fără autorizație de securitate la incendiu.