Evenimentul Zilei > Politica > TRAGEDIA DIN APUSENI. Săteanul care a văzut AVIONUL ÎNAINTE DE PRĂBUŞIRE : „Motorul scotea ZGOMOTE CIUDATE, CA UN HURUIT”
TRAGEDIA DIN APUSENI. Săteanul care a văzut AVIONUL ÎNAINTE DE PRĂBUŞIRE : „Motorul scotea ZGOMOTE CIUDATE, CA UN HURUIT”

TRAGEDIA DIN APUSENI. Săteanul care a văzut AVIONUL ÎNAINTE DE PRĂBUŞIRE : „Motorul scotea ZGOMOTE CIUDATE, CA UN HURUIT”

Printre cele câteva sute de oameni care s-au mobilizat de bună voie să caute avionul prăbușit în Munții Apuseni, în care se aflau cinci medici și doi piloți, s-au numărat, pe lângă sătenii din comuna Horea, județul Alba, și cei din comunele Mărișel, Măguri-Răcătău sau Beliș, din județul Cluj. Unul dintre ei a și auzit avionul condus de Adrian Iovan, chiar înainte să se prăbușească. Din păcate, gestul lor exemplar nu a mai putut salva viața pilotului și a tinerei Aura Ion.

Sute de oameni din patru comune s-au mobilizat, fără să aștepte ordin de la autorități. Fără să-i mobilizeze nimeni din conducerea județului, localnicii din comunele apropiate locului accidentului aviatic au hotărât să-i caute pe supraviețuitori. EVZ a discutat cu trei dintre aceștia:primarul, viceprimarul și un fost pădurar, din comuna Mărișel, județul Cluj, localitate indicată, inițial, ca loc al prăbușirii.
„Dacă îi prindea noaptea erau morți toți”
Edilul, Traian Mariș, a povestit că vreo sută de oameni au plecat să caute epava avionului condus de Adrian Iovan. „Pe la 17.00 tot auzeam la televizor că nu-i găsesc. Un om de-aici, din sat, a auzit avionul și direcția în care se ducea și ne tot miram de ce nu dau de el. Atunci, am vorbit cu primarul din Măguri-Răcătău și cu cel din Beliș care au zis, și ei, că ies să caute. Apoi, am vorbit cu viceprimarul meu și câțiva consilieri. S-au strâns cam o sută de prin sate și au plecat spre direcția aia, unde se ducea avionul. Știam că, dacă îi prinde noaptea în pădure erau ca și morți”, a relatat primarul.
La rândul lui, viceprimarul Viorel Ghic spunea:„La început, i-am căutat pe creasta de la Crucea Iancului, unde spuneau cei de la televizor că ar putea fi. Era tot în direcția aia, spre Horea. Un om a auzit avionul. Zicea că motorul scotea zgomote ciudate, ca un huruit, când se ducea încolo. Ne-am împărțit și am luat-o pe munte. Crucea Iancului e mai aproape de noi, de Mărișel. Abia pe la 20.00 am aflat unde sunt exact. Până acolo sunt cam 40 de kilometri, dar am ajuns și noi, după cei din Horea. Am zis să le dăm oamenilor o mână de ajutor”. 
„Noi care eram sănătoși eram uzi și ne era frig, dar lor?”
Vicele spune că cea mai apropiată comună de locul accidentului e Horea, din județul Alba. „Dacă se știa de la început unde e avionul, ajungeau oamenii în jumătate de oră, maxim o oră. Oamenii ăia puteau fi salvați. Păcat de ei”, susține vicele. Și el e convins că Alina Ion și Adrian Iovan au murit înghețați. „Vă dați seama că noi care eram sănătoși eram uzi și ne era frig, dar lor care au stat atâtea ore. Nici nu trebuia să fii rănit că puteai muri înghețat”, spunea Viorel Ghic.
"Pâplpâia un bec la bord, deci, funcţiona"
Oficialul local a mai adăugat că grupul din care făcea parte a ajuns la locul accidentului în jurul orelor 22.00-22.30, iar aparatura de la bordul avionului prăbuşit funcţiona. "Erau, deja, mulţi oameni acolo şi scoteau răniţii. A fost târziu pentru pilot şi pentru biata fată. Toţi ne întrebam cum nu i-a putut localiza căci la bordul avionului se auzea un ţiuit şi pâlpâia un bec, deci funcţiona. Eu aşa zic", a spus viceprimarul din Mărişel.
Viorel Ghicl spune că s-a întâlnit la locul prăbușirii cu prefectul de Cluj Gheorghe Vuşcan, dar și cu fostul deputat Corneliu Olar, actualul secretar al primăriei Horea. „Prefectul era fiert, supărat că nu s-a găsit atâtat timp avionul”, spunea vicele din Mărișel. Întrebat de ce nu a chemat prefectul Armata, viceprimarul a spus: „Nu știu. Nu mă gândeam la acest lucru atunci. Dar știu că e o unitatre militară, la câțiva zeci de kilometri, la Băișoara.”
Pădurarul Vesa:„Mi-am dat seama care e locul după spusele doctorului Zamfir”
Pădurarul Alexandru Vesa spune că el este primul care și-a dat seama unde e avionul. „Eram plecat în ziua aia și nu am avut semnal la telefon. Când m-am întors, pe la 19.00, am auzit ce a spus doctorul Zamfir la televizor, că e zăpadă mare, frig ceață și bate vântul. Atunci mi-am dat seama că e un vârf de munte și cel mai înalt e Petreasa. Căci am fost pădurar în acea zonă și o cunosc. L-am sunat pe pădurarul Velicu, de la Cantonul Horea, care era în apropiere. El i-a sunat pe ăia trei oameni cu tractorul care s-au dus acolo”, a povestit Alexandru Vesa. Omul spune că, după aceea, s-a urcat în mașina de teren și a plecat spre locul accidentului aviatic. Când a ajuns, erau, deja, mulți oameni acolo. A dus, și el, doi răniți cu mașina, în Horea.
Avionul a căzut în alt județ
În ciuda faptului că la locul accidentului a ajuns și prefectul de Cluj și câțiva primari, viceprimari sau secretari de comune, până nu au venit topometriștii să măsoare terenul nu s-a știut cu exactitate pe raza cărui județ a avut loc tragedia. GPS-urile arătau ba județul Alba, ba județul Cluj. În cele din urmă, s-a stabilit că locul aparține counei Măguri-Răcătău, din județul Cluj.
„Măguri-Răcătău este între Mărișel și Horea. E, de fapt, o limbă de pământ, acolo, care le aparține”, a explicat pentru EVZ primarul din Mărișel.
Totuși, ancheta va continua în județul Alba. Procurorii de la Parchetul Alba spun că, odată preluat cazul de ei, îl vor duce la bun sfârșit. Nici situația certificatelor de deces nu  este clară. Medicii legiști au indicat locul decesului ca fiind comuna Horea, deci în județul Alba. Numai că, odată cu apariția noilor informații oficiale, locul decesului „s-a mutat” în județul vecin.