Cel mai nou trend al cannabisului din România: traficanţii cumpără seminţe de pe Darknet şi dau„iarba” la export

Cel mai nou trend al cannabisului din România: traficanţii cumpără seminţe de pe Darknet şi dau„iarba” la export

În ultimele săptămâni, mass-media din România a pompat ştiri referitoare la acţiunile DIICOT privind capturile de cannabis.

Avem aşadar o captură de 55 kg de muguri, mai multe kilograme de plante de marijuana şi câteva kg de haşiş, acţiune ce a avut loc la Iaşi, unde patru persoane de cetăţenie italiană şi spaniolă aproape că au angajat un sat întreg pentru a lucra „pe plantaţie”; o captură de aproximativ 40 de ghivece, găsite în mansarda-laborator a unor „dealeri” din Timişoara şi o captură de 53 de plante descoperite într-o „casă de vacanţă” din Braşov, deţinută de un bărbat de 40 de ani.

Din discuţiile pe care le-am avut cu purtătorul de cuvânt al DIICOT, procuror Mihaela Porime, am aflat că cel mai nou trend al cannabisului de pe teritoriul României nu ar consta, cum ne aşteptam, în importul acestor droguri. „Trendul ar fi să exportăm. Seminţele de cannabis sunt cumpărate de afară, din mediul online, mai exact de pe Darknet, iar acestea, fiind bine disimulate, ajung prin poştă sau prin firmele de curierat pe mâinile traficanţilor care au devenit şi crescători”, a declarat Mihaela Porime pentru EVZ.

Totodată, aceasta ne-a comunicat că traficanţii pot cultiva seminţele fie în „culturi indoor”, adică în locuinţe transformate în „laboratoare”, în mansarde precum cea din Braşov, fie pe „culturi outdoor”, în mijlocul unui câmp, în sere speciale. „Ambele culturi sunt greu de depistat, dar prin investigaţii şi mergând pe indicii le descoperim”. Ce se întâmplă însă cu zecile de kilograme de „iarbă”?- aceasta a fost întrebarea care firesc a încolţit şi la care Mihaela Porime ne-a răspuns că „sunt depozitate şi distruse prin incendiere” după ce nu mai fac obiectul procesului.

În cele din urmă, aceasta ne-a mai declarat că substanţele conţinute de etnobotanice sunt mai periculoase decât cannabisul şi că heroina sau cocaina ajung în ţară având o puritate de 60%-80% şi că sunt plasate pe piaţă „îndoite” cu cofeină şi levamisol, la o puritate de 30%.