Evenimentul Zilei > Justitie > Traficanți de podoabe dacice, interziși pe situri arheologice
Traficanți de podoabe dacice, interziși pe situri arheologice

Traficanți de podoabe dacice, interziși pe situri arheologice

Traficanții de bijuterii dacice care au fost trimiși în judecată în urmă cu aproape șapte ani au fost condamnați și trebuie să restituie statului cheltuielile cu expertizarea podoabelor.

Despăgubiri uriașe

Judecătoria Deva a decis condamnarea a 9 dintre traficanți la pedepse între 2 și 6 ani de închisoare cu executare. Ei mai trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 1,4 milioane de euro, sumă ce reprezintă cheltuieli cu recuperarea și expertizarea unor brățări dacice din aur și argint și a unor bijuterii sustrase de cei nouă traficanți din cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Judecătorii au stabilit mai multe interdicții dintre care una este inedită: condamnații nu au voie să meargă în zona siturilor arheologice pe o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani, după executarea pedepselor. Hotărârea Judecătoriei Deva nu este definitivă. Astfel, cele mai mari pedepse leau primit capii traficanților: Sorin Daniel Jurcă (6 ani) şi Călin Corhan (6 ani). De asemenea, sârbul Ilic Ljubisa a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Aceștia au fost acuzați că au furat între 1997 și 2007 din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au valorificat pe piața neagră internațională a antichităților.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: