Trafic de medicamente pentru slăbit. 13 persoane reținute în Capitală

Trafic de medicamente pentru slăbit. 13 persoane reținute în CapitalăSursa foto: Arhiva EVZ

Un nou caz despre traficul de medicamente pentru slăbit a fost descoperit de autorități. Treisprezece persoane au fost deja reținute în Capitală, iar acuzațiile aduse sunt extrem de grave. În dosar sunt implicați patru medici și o asistentă medicală.

Trafic de medicamente pentru slăbit

Treișprezece persoane au fost reținute în București într-un dosar ce privește o rețea specializată în traficul ilegal de Ozempic, un medicament folosit pentru slăbit. Se pare că o asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 este bănuită că falsifica rețete împreună cu patru medici pentru a obține aceste medicamente. Surse din cadrul anchetei indică faptul că asistenta ar fi contrafăcut peste 700 de rețete compensate și ar fi ridicat gratuit din farmacii, fie personal, fie cu ajutorul altor suspecți, medicamente specifice tratamentului diabetului, cum ar fi Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity, scrie publicația stiripesurse.ro.

După ce obținea pastilele din farmacii, asistenta le-ar fi vândut pe platforme online, inclusiv pe Facebook, sub pretextul că sunt medicamente pentru slăbit. Se pare că asistenta a beneficiat și de ajutorul unor prieteni sau apropiați, unii dintre aceștia fiind farmaciști. Prejudiciul estimat în acest caz depășește 1 milion de lei.

Poliția

Sursa foto: Poliția

13 persoane reținute în Capitală

„În fapt, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical și recepționeră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat rețete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit și pentru a le vinde în afara cadrului legal. În urma falsificării rețetelor, medicamentele ar fi fost obținute în baza unei înțelegeri prealabile cu alți angajați ai unui lanț de farmacii, dar și cu sprijinul altor persoane, apropiați ai asistentei medicale în cauză, și vândute fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin intermediul rețelelor de socializare. Falsificarea era efectuată de către asistenta în cauză, cu sprijinul și cu acordul a patru medici, angajați în cadrul aceluiași punct de lucru al clinicii private, ce nu aveau competența necesară să le prescrie”, conform DGPMB.

Polițiștii au efectuat în acest caz 21 de percheziții domiciliare, în București și în județul Ilfov, la domiciliul a 17 persoane, precum și la sediile unor instituții.

Fenomenul Ozempic a luat amploare în România

Tratamentul este prescris doar pentru persoanele diagnosticate cu diabet, însă în mediul online este promovat ca fiind eficient pentru pierderea rapidă în greutate. Fenomenul a devenit tot mai răspândit în România, dar și în alte țări din Europa. Mai mult, mulți indivizi cu probleme de greutate din Statele Unite au recunoscut că nu suferă de diabet, dar utilizează acest tip de tratament în scopul pierderii în greutate.

Ne puteți urmări și pe Google News