Editura Evenimentul si Capital

În locul tradiționalului Mesaj de An Nou al Președintelui Republicii, robotul lui Klaus Iohannis ne-a trimis un SMS! România lui Cristoiu

Autor: | | 9 Comentarii | 6593 Vizualizari

La cumpăna dintre ani, ca să folosesc un tic al presei audio-vizuale, înfipt în creierul meu după zile întregi petrecute acasă, simplu cetățean se întreabă ce-l așteaptă în anul care vine.

Și chiar dacă, potrivit propagandei democratice, cetățeanul și-a luat soarta în mîini după căderea comunismului, regim în care un tătuc ne dădea mură-n gură în materie de idealuri și păpică, pentru a afla ce-l așteaptă de la anul care vine, el, cetățeanul, se interesează ce au zis despre anul care a trecut și despre anul care vine ștabii din fruntea țării – președintele, premierul, președintele partidului de guvernămînt.

Așteptarea asta a născut peste tot în lumea civilizată ceea ce se cheamă Mesajul de Anul Nou. Cu o amploare ieșită din comun în Franța, mesajul de Anul Nou e practicat de toți președinții, de toți premierii, ba chiar și de mulți politicieni, pentru a le sugera, ba chiar și pentru a le dezvălui, cetățenilor viziunea lor asupra anului care a trecut, și ce cred ei că va trebui făcut în anul care vine.

Simplu cetățean cum sînt, preocupat însă de mai multe decît de starea pensiei în 2018, și prin urmare interesat și de alte voci din politică, decît cea a Olguței Vasilescu, publicitată la România tv drept cea care ne aduce vești despre creșterea pensiei, am vrut să văd și eu ce conțin Mesajele de Anul Nou ale președintelui României, premierului și președintelui PSD. De ce nu m-am rezumat în cazul Puterii întruchipate de PSD, doar la Mesajul premierului, cum ar fi normal, dacă ne gîndim că de politica Guvernului pentru noul an răspunde primul ministru? Dintr-un motiv știut atît de bine de cititori că nu mai e nevoie să-l explic în detaliu:

Puterea întruchipată de partidul care a cîștigat alegerile e împărțită - în proporții ale căror mărimi îmi scapă - între premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea. Ca să afle cîți inși au fost de-adevăratelea la o manifestație, Caragiale ne propunea în Atmosferă tensionată un calcul standard. Se aduna numărul dat de presa Puterii cu numărul dat de presa de Opoziție și se împărțea la doi. La o adică am putea folosi calculul și pentru a afla care e politica reală a partidului de guvernămînt. Se iau spusele lui Mihai Tudose și cele ale lui Liviu Dragnea, se adună și se împarte la doi. Asta pînă vom ști, în fine, adevăratele puteri în partid și în stat ale fiecăruia dintre cei doi.

Mihai Tudose și Liviu Dragnea au dat de Anul Nou mesaje atît speciale, pe facebook, cît și generale, prin interviuri. Despre bilanțul anului trecut și perspectivele anului 2018, Liviu Dragnea a vorbit întrun amplu interviu, gen la gura sobei, dat joi, 27 decembrie 2017, postului său de casă România tv. Mihai Tudose a venit după el cu două interviuri, amîndouă acordate posturilor de tip Vocea PSD: unul Antenei 3 și altul României tv.

N-a fost ușor pentru mine să aflu cum vede fiecare dintre cei doi anul 2017 și anul 2018. Pentru asta a trebuit să citesc cu creionul în mînă stenogramele a trei interviuri. N-a fost prea ușor nu pentru că aș avea dificultăți cu citirea, ci pentru că strădania mea de a afla ce crede Puterea PSD-istă despre 2017 și despre 2018 s-a dovedit zadarnică. Ce spunea unul, contrazicea celălalt. Cu chiu cu vai, am găsit, totuși, o notă comună. Și unul și celălalt s-au referit la cum ar trebui să fie Mihai Tudose.

Liviu Dragnea a zis că trebuie să fie mai calm. La România tv, despre această recomandare, Mihai Tudose a declarat: „Eu am spus-o de la discursul de învestitură. Nu poţi să fii calm aici, calm în sensul de a nu-ţi păsa. Poate nu trebuie să te enervezi foarte tare, dar când vezi că lucrurile nu merg aşa cum ai dori şi cum s-ar putea, începi să te enervezi. Dar dacă e vorba despre o furie pozitivă, e în regulă.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI