Ce este interzis să faci de Adormirea Maicii Domnului

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului / Sursă foto: Arhiva EVZ

Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a verii. Aceasta este celebrată în fiecare an pe data de 15 august. Puțini români știu ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecte în această zi.

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe data de 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor și Uspenia sau Sfânta Maria Mare. Această sărbătoare este cea mai veche închinată Sfintei Fecioare Maria. Puține persoane știu ce tradiții și obiceuri trebuie să respecte în această zi.

Tradiția bisericească spune că în toate lăcașele de cult trebuie săvârșită în seara de dinaintea sărbătorii Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost precedată de două săptămâni de post aspru.

Tradiții și obiceuri de Adormirea Maicii Domnului

Tradiția spune că de Sfânta Maria, în mediul rural, se obisnuiește să fie angajate persoane pentru a păzi via. De asemenea, ciocul păsărilor va fi legat pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. Tot în ziua Adormirii Maicii Domnului sunt adunate toate plantele de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie, şi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria pentru că vor fi și ele bune de leac ulterior.

Adormirea Maicii Domnului, 5 august / Sursă foto: Bisericaadonai.ro

De asemenea, între cele două sărbători dedicate Maicii Domnului, 15 august şi 8 septembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului, este timpul perfect pentru semănăii grâului. Tradiția spune că de la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada în care se pot face nunţi, încep târgurile şi iarmaroacele de toamnă, dar şi praznicele de pomenire a morţilor.

Ce se întâmplă dacă trandafirii înfloresc de Sfânta Maria

În unele zone ale țării sărbătoarea de pe data de 15 august este dedicată pomenirii morților, iar pe data de 8 septembrie sunt sărbătoriți toți cei care poartă acest nume. În ziua praznicului, femeile merg la biserică şi duc cele mai frumoase flori din grădină, struguri, prune şi faguri de miere, pe care le dau în amintirea rudelor decedate.

O altă tradiție din mediul rural se referă la ciobani. Aceștia coboară oile la munte și își schimbă pălăria cu căciula, semn că vara este pe sfârșite. De asemenea, fetele poartă pe cap în această zi o plantă numită năvalnic pentru a atrage pețitori.

Tradiția spune că dacă trandafirii înfloresc de Adormirea Maicii Domnului, toamna va fi lungă. Fetele nemăritate culeg flori pe care le așază la icoanele din biserică cu scopul de se proteja de boli și necazuri.

Superstiții de Adormirea Maicii Domnului

Oamenii din mediul rural nu aprind focul cu două zile înainte de Adormirea Maicii Domnului. Există o superstiție că dacă vor face acest lucru, riscă să se îmbolnăvească. De asemenea, dacă vor lucra pământul în această zi, se vor confrunta cu seceta, iar animalele din ogradă se vor îmbolnăvi.

O altă superstiție de Adormirea Maicii Domnului spune că nu este indicat să îți tunzi părul și nici nu este bine să te întorci din drum pentru că Maica Domnului se va întrista și va plânge.