Trădare la nivel înalt. Boris Johnson se confruntă cu dezvăluiri cutremurătoare. Ce s-a petrecut în timpul pandemiei

Trădare la nivel înalt. Boris Johnson se confruntă cu dezvăluiri cutremurătoare. Ce s-a petrecut în timpul pandemiei

COURRIER INTERNATIONAL  - Prim-ministrul britanic Boris Johnson a fost criticat vehement miercuri pentru modul său de abordare a pandemiei COVID-19 de către fostul său consilier Dominic Cummings, care l-a considerat "inapt" să conducă.

Atacul este "foarte dur", pentru "Financial Times": Dominic Cummings, fosta mână dreaptă a lui Boris Johnson, a descris, miercuri, 26 mai, un management haotic al epidemiei COVID-19 în Regatul Unit și l-a acuzat pe premier că este "inapt" să conducă țara.

Dominic Cumming a dat detalii din interiorul guvernului condus de Boris Johnson

În timpul unei audieri de aproape șapte ore în fața unei comisii parlamentare, fostul consilier a povestit "haosul, nehotărârea și înșelăciunea" care, potrivit acestuia, a domnit "în inima guvernului" când a apărut criza sănătății. El a estimat că răspunsul la pandemie a provocat mii de decese care ar fi putut fi prevenite - cu aproape 128.000 de morți, țara are cel mai greu bilanț din Europa.

"Când oamenii au avut cel mai mult nevoie de noi, guvernul a eșuat. Zeci de mii de oameni au murit când nu ar fi trebuit să moară".

Dominic Cummings, strateg pentru campania Brexit în 2016 și victoria electorală a lui Boris Johnson în 2019, "a oferit dat o relatare teribilă despre reacția guvernului", scrie "The Guardian". El a spus că premierul a minimizat în mod repetat severitatea bolii, vorbind despre un "zvon alarmist".

Disputa legată în jurul măsurilor luate împotriva pandemiei

În martie 2020, miniștrii au adoptat pentru prima dată Planul A "în care imunitatea colectivă a fost produsul secundar al unei strategii de controlare a transmisiei, mai degrabă decât de oprire a acesteia", amintește "Financial Times". Apoi, Greg Clark, președintele comitetului științific, a spus că nu este necesar să recurgem la o "modelare sofisticată" pentru a înțelege că Planul A putea duce la 400.000 de decese. Planul B, izolarea națională, a fost introdus în cele din urmă "târziu" pe 23 martie, notează cotidianul.

Dominic Cummings le-a descris parlamentarilor un Boris Johnson obsedat de mass-media și care își schimba constant abordarea.

Nimeni nu a venit cu o soluție la problema premierului - ca un cărucior de supermarket, plimbat dintr-o parte în alta a raionului".

El a susținut chiar că oficialii l-au ținut în mod deliberat pe Boris Johnson în afara reuniunilor "Cobra", întâlniri de urgență ale guvernului, de teamă că acesta va împiedica răspunsul la criză.

Cu siguranță, punctul de vedere al mai multor oficiali din 10 [Downing Street] a fost că, dacă prim-ministrul ar fi condus ședințele Cobra și le-ar fi spus tuturor "nu vă faceți griji, o să-l rog pe Chris Whitty [consilierul medical principal al guvernului] să mă inoculeze cu coronavirusul în direct la televizor, astfel încât toată lumea să înțeleagă că nu este nimic de temut", nu ar fi ajutat la o planificare serioasă".

Fostul consilier, "demis" de la Downing Street în noiembrie 2020, după ce a încălcat un al doilea blocaj decis de guvern ducând-se în comitatul Durham, a mai afirmat că l-a auzit pe Boris Johnson spunând că preferă să vadă "corpurile stivuite" decât să impună această a doua tranșă de restricții - lucru pe care premierul l-a negat miercuri în Camera Comunelor.

El a mai susținut că ministrul Sănătății, Matt Hancock, a mințit în "numeroase" ocazii

Întrebat despre subiect în timpul unei sesiuni săptămânale de întrebări și răspunsuri în Parlament, Boris Johnson a negat aceste critici. "Am muncit din greu pentru a reduce pierderile de vieți omenești", a spus el. Premierul le-a declarat parlamentarilor că o anchetă publică, ce va începe primăvara viitoare, va permite să se învețe lecții din gestionarea crizei.

În timp ce Dominic Cummings este văzut de mulți "ca fiind plin de amărăciune după tratamentul pe care l-a primit de la fostul său șef", aceste comentarii reprezintă una dintre primele relatări publice ale unui actor cheie din 10 Downing Street despre ceea ce s-a întâmplat acolo, scrie "The Guardian".

Este posibil ca aceste dezvăluiri să dăuneze guvernului lui Boris Johnson? Fostul consilier rămâne o "figură nepopulară" în țară, punctează "Financial Times". Și colaboratorii lui Boris Johnson, citați de ziar, asigură că britanicii se gândesc acum mai degrabă la succesul campaniei de vaccinare din țară.

"The Telegraph" recunoaște, la rândul său, că a simțit "tristețe" văzând "asaltul" lui Dominic Cummings împotriva premierului.

"A fost un moment tragic, dezmembrarea finală a unui parteneriat istoric care a câștigat referendumul (cu privire la Brexit), ne-a scos din UE împotriva voinței establishementului, ne-a salvat de [fostul-lider al Partidului Laburist] Jeremy Corbyn și a realiniat politica britanică pentru o generație".

 

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/fmatei

 

Ne puteți urmări și pe Google News