Tovarășul Jean, cel mai longeviv secretar de primărie, a ieșit la pensie cu tot cu dosarul său penal
- Georgeta Petrovici
- 28 iulie 2016, 00:00
Timp de 24 de ani, nimeni n-a reușit să-l clintească pe Ioan Cojocari din Primăria Timișoara, cel care, înainte de 1989, a fost școlit în Comitetul Județean al PCR
Cel mai vechi funcționar public din administrațiile postrevoluționare din România a ieșit la pensie, trimis în judecată și cu sechestru pe avere, pentru un prejudiciu adus bugetului local de 31,6 milioane de lei. Este vorba de secretarul Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, alintat Jean, cel care a ocupat funcția timp de 24 de ani, din 1 mai 1992 până marți. De acum încolo, spune el, își va duce nepoata la școală și la meditații.
„Voi lăsa orașul pe mâini sigure”
Fost jurist la Comitetul Județean Timiș al PCR, înainte de 1989, Cojocari a reușit performanța de a fi incomod și de neînlăturat în executivul primăriei și nu numai. În timp, mulți candidați au pus pe platformele electo rale, ca și Robu în 2012, că-l vor da afară pe Jean, dacă sunt aleși. Nimeni nu a reușit să-l clintească. Anul trecut, Cojocari glumea pe tema asta: „Mă pensionez anul viitor. Fac alegerile, pun primarul şi, după aceea, voi lăsa oraşul pe mâini sigure…”.
Exact cum și-a programat, a făcut. Dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA, în aprilie, nu a ajuns pe rolul instanței înainte de împlinirea datei de pensionare, 26 iulie, astfel că secretarul a putut ieși „onorabil” la pensie, nefiind nevoie să fie suspendat din funcție înainte. Fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, și alți angajați ai primăriei au semnat contractul de asociere cu omul de afacere Marian Iancu, în baza căruia s-au alocat, anual, trei ani, câte 9 milioane de lei „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar Cojocari a avizat hotărârile de Consiliu Local, deoarece ginerele său din perioada respectivă juca la Poli.
Prietenul tuturor
E drept că relațiile cu șefii instanțelor, ai Poliției sau ai Direcției Anticorupție și le-a făcut încă din primii ani de secretar, când i-a sprijinit pe aceștia să cumpere, fără drept, locuințe sau imobile în baza Legii 112. Mai mulți martori l-au nominalizat în ancheta DNA - central în care se investighează exact modul în care s-au vândut casele. Tot de numele lui se leagă și clanurile de romi care au pus mâna pe imobilele din centrul Timișoarei.
A fost și a rămas cioban
Parfumat întodeauna cu Dior, Jean Cojocari iubește muzica populară și mesele cu „partenerii de afaceri” pe terasa unui restaurant de pe malul Begăi. Locuiește într- un duplex ANL, obținut pe numele fiicei sale, Paula (fost model, actualmente notar în cabinetul căruia s-au parafat multe din tranzacțiile municipalității), unde este vecin cu fiul fostului edil Gheorghe Ciuhandu. Puțini știu că, în sufletul lui, cel mai elegant funcționar din Primăria Timișoara a fost și a rămas cioban. Toată viața s-a îngrijit de cele peste 300 de mioare la Șuștra, localitatea sa natală, și de livada de la Topolovățu Mare.