Totul despre călugării români de pe Muntele Athos. Un document senzațional

Totul despre călugării români de pe Muntele Athos. Un document senzațional

În #ArhiveleDiplomatice există un fond documentar special dedicat Școlilor și Bisericilor românești în străinătate (Problema 15), din care vă prezentăm un interesant „Memoriu istorico-statistic asupra Muntelui Athos și situațiune ce au aci călugării de alt neam, în special, românii”, elaborat de Părintele Soroceanu.

Directorul Arhivelor Diplomatice, academicianul și istoricul Constantin Giurescu, a menționat personal pe marginea memoriului: „S-a tipărit cu cheltuiala Ministerului Afacerilor Străine în martie 1910. C.Giurescu”.

Prodromu, cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, este unul din cele două schituri în care sunt călugări din România, la Muntele Athos, alături de Schitul Lacu.

Mănăstirea Marea Lavra este considerată prima mare mănăstire din Muntele Athos și a fost întemeiată în jurul anului 963, fiind construită cu ajutorul împăraților bizantini Nichifor al II-lea Focas (963-969) și Ioan Tzimiskes (969-976).

De-a lungul timpului această mănăstire a beneficiat de donațiile unor ctitori domnești din Țările Române.

Schitul Prodromu depinde de Mănăstirea Lavra și a fost întemeiat între anii 1852-1866 de ieroschimonahul Nifon Ionescu și ucenicul său, ieroschimonahul Nectarie, pe locul unei vechi chilii menționată cu același nume și în 1820.

Citește documentul AICI