Facturofobia este frica de a nu-ți putea plăti facturile. Psihologii atrag atenția că această teamă îți poate produce o serie de stări negative, cu efecte atât asupra ta, cât și a celor in jur.
Evenimentele economice din ultimele luni și creșterea accelerată a prețurilor la electricitate și gaze naturale au făcut ca tot mai mulți oameni să sufere de ceea ce se numește facturofobie.
Facturofobia, frica de a nu-ți putea plăti facturile
Psihologii atrag atenția că această fobie care afectează tot mai mulți oameni poate avea efecte destul de negative, mai ales dacă nu este gestionată corespunzător.
„Prin repetiție, acest gen de frică se transpune în șabloane și automatisme inconștiente, creând impresia că asta este, de fapt, normalitatea și ne transformă viața într-un coșmar. Frica de facturi generează o serie întreagă de stări negative, frustrări, certuri interioare, nemulțumiri, limitări și condiționări atât în ceea ce privește persoana în cauză, cât și familia sa”, a explicat psihologul Stelian Chivu.
Astfel, această teamă este o provocatoare de stres și te poți confrunta chiar și cu o blocare la nivel mental din această cauză. De asemenea, corpul are tendința de a rămâne încordat pentru o perioadă mai mare de timp. Persoanele care suferă de această fobie ajung să verifice de mai multe ori pe zi contoarele de consum, de frica de a nu putea plăti facturile.
„Am avut o pacientă, care intra în panică doar când trecea pe lângă cutia poștală și vedea în ea un plic. Începea să tremure, îi creștea tensiunea, transpira, devenea confuză și nu mai putea să mănânce sau să doarmă. Se gândea doar la faptul că va veni o factură și nu va avea cu ce să o plătească”, a mai explicat psihologul Stelian Chivu.
Cum putem scăpa de această teamă de facturi
Potrivit psihologului, este mai bine să ne gândim la diverse modalități pentru a reduce consumul în loc să ne stresăm și să ne facem rău. Este important să conștientizăm această frică și să nu ne lăsăm trași într-o stare de teamă în ceea ce privește facturile.
Frica nu este de fapt una reală, ci doar trebuie să știm cum să gestionăm emoțiile.
„Libertatea apare când dispare frica. Facturile vin, sunt cât se poate de reale, în schimb frica nu este reală. Dacă vom continua să trăim în această stare, nu vom găsi nici soluții, iar frica ne va îmbolnăvi”, a mai spus psihologul citat de Adevărul.