Legumele gătite la cuptor sunt mult mai gustoase și își păstrează o mulțime de nutrienţi. Pentru că legumele sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți, gătirea la cuptor este una dintre cele mai sănătoase rețete.
Fiecare sezon ne umple bucătăria de legume proaspete cum ar fi, roşii, dovleceii, ardei gras, fasole verde, conopidă sau vinete. Toate acestea le puteți găti la cuptor deoarece gustul legumelor ușor caramelizate şi puțin rumenite la exterior este grozav.
Nu trebuie decât să feliezi legumele, să le amesteci cu ulei și sare și să le pui la cuptor, după gust puteți presăra şi condimente.
Modul de preparare a legumelor la cuptor
După ce tai legumele, adaugă puțin ulei peste ele. Poți folosi de măsline, avocado, nucă de cocos sau orice alt ulei dorești. Va oferi legumelor un aspect neted, lucios și le va da o aromă gustoasă. Asigură-te doar că nu ai adăugat prea mult, nu ar trebui să existe bălți de ulei pe fundul vasului sau al farfuriei. 1 sau 2 linguri sunt, de obicei, suficiente.
Este recomandat să lăsaţi un pic de spațiu în jurul legumelor din tava de copt. Acest lucru le va ajuta să se prăjească mai bine, nu să se facă la abur. Preîncălzește cuptorul la aproximativ 220 °С, aceasta este o temperatură numai bună pentru copt.
Timpul de gătire la cuptor, calculat pentru bucăți de legume de aproximativ 2,5 cm
După ce le stropești cu puțin ulei de măsline, sare, piper și să le lași în cuptorul încins la 220⁰ C, legumele vor avea o textura caramelizată și ușor crocantă la exterior.
Timpul de preparare pentru legume este: Roșii – 15 minute, Kale – 15 minute, Fasole verde – 20 de minute, Sparanghel – 20 de minute, Dovleac galben – 20 de minute, Dovlecel – 20 de minute, Vinete – 25 de minute, Conopida – 25 de minute, Broccoli – 25 de minute, Varza de Bruxelles – 25 de minute, Dovleac – 30 de minute, Varză – 30 de minute, Morcovi – 30 de minute, Cartofi dulci – 30 de minute, Ceapa – 35 de minute, Porumb (stiuleți întregi) — 40 de minute, Cartofi – 45 de minute, Sfeclă – 1 oră.
Câteva sfaturi înainte de a te apuca de gătit legume la cuptor
-Ideal este să tai legumele egal, mai ales dacă vrei o textură similară. Altfel, unele vor fi mai moi, altele mai crocante.
-Folosește hârtie de copt pentru a susține procesul de coacere. Păstrează mai bine aromele condimentelor și nu se lipesc.
-Legumele trebuie să fie așezate într-un singur strat pentru a se coace uniform și a-și păstra textura ușor crocantă.
-Dacă gătești mai multe tipuri de legume, pune-le în tăvi separate, în funcție de tipul de gătire.
-Folosește multe condimente pentru un gust mai bun. Pe lângă sare și piper, mai poți adăuga curry sau turmeric, rozmarin peste cartofi, pudră de ceapă și usturoi, paprika sau fulgi de chilli, ghimbir și orice îți mai place în mâncare.
-Pentru un gust subtil de usturoi, poți pune printre legume și câțiva căței de usturoi întregi, nu este nevoie să-i decojești.
-Un mod delicios de a pregăti o garnitură simplă este să caramelizezi legumele preferate. Se amestecă într-un bol mic unt topit, oțet balsamic, zeamă de lămâie sau portocală, puțin zahăr și se pune peste legume înainte de a le băga în cuptor, potrivit kitchenshop.ro.