Anul nou debuteaza cu scumpiri pe toata linia. Astfel, in 2008 vom plati mai mult pentru mancare, benzina si serviciile postale, iar din a doua jumatate a anului si pentru tigari.
Posesorii de masini vor resimti mai dur noile preturi din cauza scumpirii cu pana la 60% a asigurarilor de raspundere civila auto, dar si din cauza rovinietelor mai costisitoare decat anul trecut. In paralel, au crescut si amenzile pentru soferii care circula pe drumurile nationale fara sa aiba o rovinieta valabila.
Ca sa „indulceasca” povara cresterilor de preturi, guvernul va asigura pensii mai mari (punctul de pensie este de 581,3 lei in 2008) si un salariu minim pe economie mai mare: de 500 de lei. De asemenea, alocatia pentru copii creste de la 25 la 32 de lei, iar contributiile pentru asigurarile sociale vor scadea cu 6 puncte procentuale pe parcursul anului.
Pe langa modificarile fiscale, firmele mai au o grija in plus. Ele trebuie sa verifice daca domeniul de activitate ales la infiintare corespunde cu cel publicat in noul cod CAEN, valabil de la 1 ianuarie. Taranii care vand branza in piete trebuie sa-si inregistreze produsele la Autoritatea Sanitar-Veterinara si sa le eticheteze.
Pretul alimentelor va continua sa creasca si in acest an, in urma secetei din 2007 si a devalorizarii monedei nationale in raport cu euro, pe fondul unei tendinte similare previzionate pentru toata Europa.
Seceta a redus semnificativ productia agricola de anul trecut, in comparatie cu oricare an de la Revolutie incoace.
Productia totala de cereale realizata in toamna lui 2007 este estimata la mai putin de 7,5 milioane de tone, reprezentand jumatate din cantitatea obtinuta cu un an inainte (15,7 milioane de tone), dar si cea mai mica recolta de dupa 1990.
Seceta prelungita si lipsa investitiilor in irigatii a determinat cresterea preturilor la alimente de baza precum painea, laptele, uleiul si legumele. Aceste produse vor continua sa se scumpeasca cel putin in prima parte a lui 2008. Producatorii de lapte au anuntat majorari ale preturilor cu pana la 30%, painea se va scumpi cu cel putin 10%, iar litrul de ulei de floarea-soarelui va costa cel putin dublu fata de vara anului trecut.
Alimentele de baza produse la noi nu sunt singurele care se vor scumpi in acest an. Fluctuatiile cursului de schimb din ultimele luni si intarirea rapida a monedei europene vor duce si la scumpirea produselor alimentare din import, dupa cum au avertizat comerciantii inca de la sfarsitul lui 2007. Cea mai recenta statistica privind inflatia, din luna noiembrie, arata ca preturile de consum au crescut cu 0,93%, astfel ca inflatia anuala s-a situat la 6,67%. (Adelina Vlad)
TAXE SI IMPOZITE
Noutatile fiscale lovesc afacerile imobiliare
Noul an a venit cu nu mai putin de 20 de modificari fiscale. Unele bune, altele mai putin bune pentru contribuabili, acestea au inceput sa se aplice de la 1 ianuarie 2008.
Cel mai mult vor suferi firmele din imobiliare. De la 1 ianuarie companiile platesc TVA de 19% pentru tranzactiile imobiliare: vanzari de case sau terenuri si serviciile de constructii-montaj. Din cauza ca in joc sunt sume foarte mari, firmele trebuie sa acopere pe termen scurt, pana la deducere, cheltuiala pentru TVA. Proprietarii de cladiri care le inchiriaza firmelor fara ca acestea sa plateasca TVA vor achita tot TVA-ul aferent constructiei in primul an de la inchiriere, spre deosebire de plata esalonata pe 20 de ani, cum a fost pana acum.
Totodata, consiliile locale nu mai pot scuti de la impozitul pe cladiri si terenuri firmele care fac investitii mari. Aceste situatii sunt reglementate prin scheme de ajutor de stat. Daca, pana anul trecut, nivelul neimpozabil al pensiei era de 900 de lei, incepand cu ianuarie 2008 toti pensionarii care primesc pensii de pana la 1.000 de lei nu vor mai plati impozit.
Persoanele fizice nu mai platesc impozit pe venit din sumele pe care le primesc daca sunt expropriati de stat pentru proiecte de utilitate publica. Impozitul pe venitul microintreprinderilor creste de la 2% la 2,5%. (Ana Batca)