Unul dintre deserturile cele mai apreciate este Tortul Napoleon, o prăjitură destul de sofisticată, cu multe foi și cremă. Se spune că ar fi fost creat de un bucătar din Moscova care a dorit să celebreze 100 de ani de la campania lui Napoleon Bonaparte din Rusia. Prăjitura are mai bine de 110 ani, dar se dovedește a fi la fel de savuroasă și spectaculoasă.
Tortul Napoleon este un desert de proveniență rusească despre care se spune că ar fi fost creat de un cofetar din Moscova, prin 1912. Creatorul a dorit să celebreze, astfel, împlinirea a 100 de ani de la înfrângerea lui Napoleon Bonaparte în campania din Rusia.
Prăjitura este spectaculoasă, având mai multe straturi de foi și cremă, iar forma originală era triunghiulară după tricornul, celebra pălărie purtată de Napoleon. Pentru un pasionat de cofetărie, prepararea tortului nu este foarte simplă, dar merită efortul având în vedere rezultatul.
În cele ce urmează vă prezentăm rețeta pentru Tortul Napoleon, prezentată pe contul Dor de Bun, conform Rețete și vedete.
Mod de preparare foietaj
Pentru foietaj este nevoie de 400 g făină, 250 g unt (de la congelator), 110 ml apă rece, 1 ou, 2 linguri de oțet 6% și jumătate de linguriță de sare.
Ouăle se amestecă cu sare, oțet și apa foarte rece. Peste făină se rade untul congelat după care se amestecă. Apoi, peste făină și unt se toarnă amestecul de ouă cu apă, sare și oțet. Apoi se amestecă totul fără să plămădim un aluat bine frămîntat (cu cât se amestecă mai puțin, cu atât mai bine).
Compoziția rezultată se pune într-o pungă și se lasă la congelator pentru 15 minute sau la frigider 45 - 60 de minute. Apoi, aluatul obținut se împarte în 10 bucăți egale și se întinde în foi subțiri. După ce li se dă o formă, acestea sunt puse la copt pe o tavă, până de rumenesc foarte bine, la o temperatură de 200 de grade Celsius.
Mod de preparare pentru cremă
Pentru crema de vanilie și mascarpone este nevoie de 600 ml lapte, 130 g zahăr, 40 g amidon de porumb, 40 g făină, 2 gălbenușuri și un ou întreg, 50 g unt, vanilie, 250 g mascarpone, gem de zmeură (opțional).
Oul și gălbenușurile se amestecă cu zahărul, făina, amidonul și vanilia până se obține o compoziție omogenă fără cocoloașe.
Într-o cratiță cu fundul gros se pune laptele la fiert, iar când începe să fiarbă se toarnă jumătate din cantiate peste compoziția de ou. Apoi, după ce se amestecă peste compoziția rezultată se adaugă și restul de lapte, amestecând în continuu.
Când crema se îngroașă se adaugă untul, continuând să se amestece, iar apoi crema se lasă la răcit, într-un vas acoperit. După ce se răcește se adaugă mascarpone care se încorporează cu un mixer.
Procesul de ansamblare a tortului
În cele din urmă tortul se ansamblează, de preferat, într-o formă cu pereți detașabili. Procedura este simplă. Se așează o foaie de blat, apoi una de cremă și tot așa până se ajunge la final. După ce s-a așteazat și ultima foaie, tortul se acoperă cu cremă de vanilie și se decorează cu resturile de foietaj fărămițate.
Opțional, o parte din crema a de vanilie se amestecă și cu gemul de căpșuni, astfel încât să avem și straturi colorate.
Tortul se lasă la frigider pentru cel puțin cinci ore înainte de a fi servit.