Torționarul Alexandru Vișinescu a contestat condamnarea de 20 de ani de închisoare. Ultimul cuvânt în acest proces îl va avea Curtea Supremă

Torționarul Alexandru Vișinescu a contestat condamnarea de 20 de ani de închisoare. Ultimul cuvânt în acest proces îl va avea Curtea Supremă

Torționarul Alexandru Vişinescu a contestat pe 31 iulie 2015 condamnarea a 20 de ani de închisoare și degradare militară, după ce a fost găsit vinovat pentru crime împotriva umanităţii. Decizia de condamnare a fost luată pe 24 iulie de Curtea de Apel București, iar dosarul va ajunge la Curtea Supremă- după ce sentința va fi motivată.

Curtea de Apel București a stabilit că Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro către partea civilă Nicoleta Eremia, 100.000 către partea civilă Elena Iacob şi 150.000 de euro Ancăi Maria Cernea. Potrivit portalului instanțelor, și Nicoleta Eremia a depus apel împotriva sentinței. Instanţa a menţinut sechestru asigurător pus de către anchetatori pe imobilul în care locuieşte Alexandru Vişinescu, dar şi pe o serie de acţiuni pe care acesta le-ar deţine la SIF. Sentinţa a fost pronunţată de judecătoarea Carmen Veronica Găină de la Curtea de Apel Bucureşti, la finalul unui proces de 10 luni.

 

Procurorii au cerut 25 de ani

Procurorii au cerut instanţei o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Alexandru Vişinescu, maximul prevăzut de vechiul Cod penal pentru tratamente neomenoase. În noul Cod penal, acestei infracţiuni îi corespunde cea de crime împotriva umanităţii, ce are prevăzută pedeapsa de închisoare pe viaţă, însă, cum Vişinescu are peste 65 de ani, nu se putea cere o astfel de pedeapsă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

În prezent, el trăieşte într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.