O „tornadă de foc” a distrus o localitate din Rusia. Video

O „tornadă de foc” a distrus o localitate din Rusia. Video Sursa foto: X (Twitter)

Un eveniment meteorologic neobișnuit, cunoscut sub numele de „tornadă de foc”, a devastat o comună din regiunea Primorie a Orientului Îndepărtat al Rusiei în timpul weekendului. Informațiile au fost confirmate de imagini publicate pe rețelele sociale.

Pe rețelele sociale au apărut imagini în care se vede o tornadă învăluită într-un fum dens se apropie de o clădire, în timp ce un bărbat din apropiere se grăbește să găsească un loc de adăpost.

Ravagii provocate de o „tornadă de foc” în Rusia

Din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru acest sezon, a uscăciunii ierbii și a vântului puternic, incendiile de pădure au izbucnit cu o frecvență alarmantă în regiune.

Potrivit informațiilor furnizate de presa de stat din Rusia, tornada de foc a pornit din satul Provalovo, situat în partea de sud a regiunii Primorie, una dintre zonele cel mai puternic afectate de incendiile de pădure din ultimele zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experții citați de Tass au remarcat că este prima dată când se înregistrează un fenomen de acest fel în această regiune.

O tornadă de foc a avut loc și în Canada anul trecut

Anul trecut, acest fenomen a avut loc și în Canada. Videoclipul împărtășit de Serviciul de Pompieri din British Columbia pe platformele sociale prezintă o tornadă de flăcări și fum care domină cerul nopții în apropierea lacului Gun.

Potrivit pompierilor, este un „fenomen incredibil de rar”, produs de mai mulți factori, printre care intensitatea extremă a flăcărilor și umiditate în scădere.

Darius Mahdavi, expert în fenomene climatice, a spus că tornadele de foc se formează în urma unei combinații unice de condiții atmosferice.

Tornadă

Sursa foto: Dreamstime.com

În ce condiții se produce o tornadă de foc

Pentru a obține o tornadă de foc, e nevoie de un incendiu puternic, vânturi puternice și instabilitate în atmosferă. Frontul uscat și rece care care a venit deasupra zonei a furnizat toate aceste condiții, împreună cu vântul puternic”, a explicat el.

Darius Mahdavi a subliniat că umiditatea extrem de scăzută și vânturile puternice au accelerat și intensificat incendiul. Asta în timp ce o discrepanță semnificativă a temperaturii aerului a creat o instabilitate serioasă în atmosferă.