Evenimentul Zilei > Economie > Topul ideilor trăsnite ale guvernanţilor
Topul ideilor trăsnite ale guvernanţilor

Topul ideilor trăsnite ale guvernanţilor

Deşi scurt, mandatul Guvernului actual a fost "condimentat" din belşug cu idei care de care mai ciudate.

În patru luni şi jumătate, membrii Guvernului actual au avut idei trăsnite cât pentru un mandat întreg, cel puţin în zona economică.
Cele mai recente încă ne răsună în urechi, dar şi înaintea lor am avut ce auzi. În continuare sunt 10 dintre ele, ordinea fiind aleatoare.
TVA redusă la alimente.
Nu ideea în sine a fost una trăsnită, ci aplombul cu care a fost propusă măsura, pentru ca mai apoi să fie băgată sub preş, după ce FMI a refuzat să o aprobe.
Insolvenţa Hidroelectrica.
Prezentată ca o realizare de către premier, a distrus credibilitatea companiei în faţa creditorilor, pentru un rezultat (denunţarea contractelor bilaterale) ce se putea obţine şi fără acest demers.
Taxa de solidaritate pentru bugetari.
În fapt o dublă impozitare, pentru cei cu salarii peste 4.500 de lei, a fost abandonată la scurt timp după ce fusese propusă.
Deturnarea banilor din telecom.
Aproape un miliard de euro ce ar putea fi obţinuţi de la operatorii de telefonie vor merge la Ministerul Agriculturii, condus de un fost angajat al lui Dan Voiculescu.
Anularea datoriilor RADET.
Datoriile către ELCEN au fost şterse, toţi românii urmând să suporte factura subvenţiilor la căldură din Capitală şi, mai ales, a risipei din cadrul RADET.
Impozitul anticipat la bursă.
Ministerul Finanţelor propunea în mai impozitarea la sursă cu 16% a tranzacţiilor profitabile, fără să mai fie luate în calcul şi pierderile. Măsura a fost retrasă la scurt timp, din cauza protestelor vehemente din piaţa de capital.
Impozitarea piscinelor.
Deşi se plăteşte deja impozit pe proprietate, deţinerea de piscine sau terenuri de tenis ar trebui taxată în plus, în opinia oficialilor Ministerului de Finanţe.
Supraimpozitarea moştenirilor.
Cei care moştenesc o casă, deşi au deja una, ar fi un fel de "chiaburi" moderni, iar acestea urmează să fie taxate cu 65% mai mult decât prima locuinţă.
Rectificare bugetară ilegală.
Deşi Consiliul Fiscal a avertizat că se încalcă Legea Responsabilităţii Fiscale majorând cheltuielile bugetare în timpul anului, Guvernul şi-a dus demersul până la capăt.
Turnătorii la fisc.
Cea mai recentă pe listă, presupune acordarea de stimulente pentru denunţarea vecinilor care au venituri nedeclarate sau a firmelor care fac evaziune.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News