Topul falimentelor pe domenii

Topul falimentelor pe domenii

56% din totalul falimentelor din 2008 au fost în domeniile comerţului cu amănuntul, distribuţiei şi construcţiilor, arată un studiu întocmit de Coface România.

Potrivit acestuia, cel mai riscant sector românesc de activitate a fost comerţul cu amănuntul, care a înregistrat o creştere de aproape 50% faţă 2007, cu un număr de peste 3.500 de cazuri de insolvenţă.

În acest sector, orientarea accelerată a pieţei de consum către hypermarketuri şi retaileri a dus la dispariţia unui număr mult mai mare de mici comercianţi.

De asemenea, construcţiile reprezintă sectorul cel mai afectat de falimente în 2008, cu o creştere de peste 56%, faţă de 2007, fiind primul sector afectat de criză ca urmare a blocării pieţei imobiliare, a deciziei sistemului bancar de a sista finanţarea, întârzierii plăţilor datorate de bugetul de stat din ultimele luni ale anului 2008, precum şi deciziilor anunţate de mulţi investitori de a-şi amâna sau întrerupe investiţiile imobiliare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, începând cu a doua jumătate a lui 2008 comportamentul de plată al companiilor din construcţii s-a înrăutăţit semnificativ, combinat cu o dificultate de accesare a finanţărilor.

Transporturile şi industria mobilei intră în Top5 falimente

Tot în 2008, transporturile şi industria mobilei intră în topul primelor 5 sectoare falimentare, devansând agricultura şi industria alimentară.

Avansul sectorului transporturilor pe primele poziţii în topul falimentelor este cauzat atât de efectele crizei economice, resimţite la nivelul transportatorilor, în principal prin reducerea semnificativă a comenzilor, dar şi a costurilor în permanentă creştere.

În 2008 s-au înregistrat 811 cazuri de falimente în acest sector, reprezentând o creştere de 12.71% faţă de anul precedent.

Creşterea falimentelor Analiza evoluţiei sectoriale a numărului total de falimente existente în 2008 faţă de anul anterior arată creşteri semnificative în domeniul:

•industriei extractive (+191%), •comerţului cu amănuntul (+50%), •construcţiilor (+56%), •hotelurilor şi restaurantelor (+50%), •IT-ului (+37%) •tranzacţii imobiliare (+31%). 

La polul opus, reduceri semnificative ale numărului de falimente s-au înregistrat în:

•industria metalurgică (-89%), •agricultură (-47%), •fabricarea produselor chimice (-47%) •industria alimentară (-41%).

De asemenea, cele mai afectate judeţe în 2008, după numărul falimentelor, au fost Buzău, Harghita, Cluj şi Prahova.

Studiul Falimentelor a fost realizat de Coface România pe baza datelor furnizate de Registrul Comerţului despre situaţia firmelor insolvente în  2008 şi în primul trimestru din 2009. 

La sfârşitul lui 2008 era înregistrat un număr total de 14.489 de firme aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, 6.022 de firme se aflau în procedura generală de insolvenţă, 4.771 în procedura simplificată de insolvenţă, 3.672 în faliment şi 18 în reorganizare

judiciară.