Artist protestatar salvat de la moarte. Instanța i-a anulat condamnarea la pedeapsa capitală

Artist protestatar salvat de la moarte. Instanța i-a anulat condamnarea la pedeapsa capitală

Toomaj Salehi, un cunoscut rapper iranian, a fost salvat de la moarte, după ce Curtea Supremă din Teheran i-a anulat condamnarea. Artisul a fost arestat pentru o serie de declarații referitoare la regimul iranian.

Curtea Supremă a decis să anuleze sentința de condamnare pentru artistul protestatar, astfel că acesta poate răsufla ușurat. Rapperul a fost considerat un „inamic al lui Allah” şi a fost judecat pentru „complot pe pământ”.

Toomaj Salehi a trecut pe lângă moarte

Curtea Supremă iraniană a decis să anuleze decizia inițială a instanței, de condamnare la moarte, pronunțată împotriva artistului. Rapperul Toomaj Salehi a fost arestat de regimul de la Teheran pentru declarațiile sale publice. El a susținut un interviu, pentru un post de televiziune canadian, în contextul protestelor din 2022-2023.

Anunțul cu privire la decizia luată de instanța supremă iraniană a fost făcut de apărătorul rapperului. Avocatul Amir Raisan a transmis informația pe platforma X, fostă Twitter. El a precizat că dosarul lui Toomaj Salehi va fi deferit unei alte „ramuri” judiciare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, instanța supremă din Teheran nu a făcut nici o declarație oficială cu privire la acest subiect.

Rapper arestat pentru declarații împotriva regimului

Toomaj Salehi a fost arestat în octombrie 2022 după un interviu acordat postului de televiziune canadian CBC. El a fost extrem de critic la adresa autorităților din Teheran, în contextul protestelor declanșate de moartea,  în custodia poliţiei, a Mahsei Amin. Tânăra a fost arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar foarte strict impus de Republica Islamică.

„Aveţi de-a face cu o mafie pregătită să omoare toată naţiunea (…0 pentru a-şi păstra puterea, banii şi armele”, denunţa el.

Autoritățile de la Teheran au decis să-l aresteze pe rapper imediat după declarațiile sale. Toomaj Salehi a fost trimis după gratii și pus sub acuzare pentru declarațiile sale în sprijinul protestatarilor.

Artistul a fost declarat „inamic al lui Allah” şi judecat pentru „complot pe pământ”, fiind condamnat la pedeapsa capitală.

Mahsa Amini

Mahsa Amini. Sursa: Wikipedia

Moartea Mahsei Amin la originea declarațiilor lui Toomaj Salehi

Mahsa Amini a murit în custodia poliției, după ce a fost reținută la Teheran pentru că nu respecta regulile vestimentare impuse de oficiali. Tânăra a fost agresată și insultată, intrând în comă din cauza bătăilor încasate. Poliţia morală a arestat-o pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice.

Moartea tinerei a reaprins revolta în legătură cu restricțiile asupra libertăților personale în Iran. Iar printre cei revoltați s-a aflat și Toomaj Salehi. În protestele din Iran, femeile au jucat un rol important. Parte dintre acestea și-au ars vălurile, în timp ce altele și-au tuns părul în public. Mulțimea furioasă a cerut înlăturarea ayatollahului Ali Khamenei.

Protestele au fost cele mai ample din țară de la demonstrațiile din 2019 declanșate de prețul combustibilului. Atunci, 1.500 de persoane au fost ucise, aceasta fiind cea mai sângeroasă confruntare din istoria Republicii Islamice.