Tonul scăzut al vocii, un atu pentru orice bărbat

Tonul scăzut al vocii, un atu pentru orice bărbat

Cercetătorii au descoperit că un ton mai scăzut al vocii îi poate face pe indivizi mai atrăgători pentru potențialii parteneri pe termen lung și le poate crește statutul social.

Studiul, publicat în revista Psychological Science, a constatat că tonul mai scăzut al vocii la bărbați îi face să pară mai formidabili și să le crească prestigiul în rândul celorlalți bărbați.

Tonul vocii și evoluția

Acest studiu intercultural are implicații pentru înțelegerea evoluției umane și a modului în care oamenii din ziua de azi conferă și evaluează statutul social.

Comunicarea vocală este una dintre cele mai importante caracteristici umane, iar înălțimea tonului vocii este cel mai perceptibil aspect al vocii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înțelegerea modului în care tonul vocii influențează percepțiile sociale ne poate ajuta să înțelegem relațiile sociale în sens mai larg, cum obținem statutul social, cum îi evaluăm pe ceilalți în funcție de statutul social și cum ne alegem partenerii.

© Adinabulina | Dreamstime.com

Cum s-a desfășurat studiul

Cercetătorii au selectat două înregistrări vocale masculine și două înregistrări vocale feminine care repetau aceeași propoziție, au editat clipurile pentru a produce tonul mediu pentru sexul vorbitorului, plus o versiune mai înaltă și una mai joasă a fiecărei voci și au împărțit clipurile în perechi bărbat-bărbat și femeie-femeie.

Peste 3.100 de participanți din 22 de țări, reprezentând cinci continente și Noua Zeelandă, au fost rugați să asculte înregistrările perechi și să răspundă la întrebări despre care voce suna mai atractivă, mai cochetă, mai formidabilă și mai prestigioasă.

Cercetătorii au descoperit că femeile și bărbații preferă vocile mai grave atunci când au fost întrebați ce voce ar prefera pentru o relație pe termen lung, cum ar fi căsătoria.

De ce contează tonul vocii

Un ton mai scăzut al vocii masculine făcea ca individul să sune mai formidabil, în special în rândul bărbaților mai tineri, și mai prestigios, în special în rândul bărbaților mai în vârstă. Percepțiile de formidabilitate și prestigiu au avut un impact mai mare în societățile cu o mobilitate relațională mai mare, în care membrii grupului interacționează mai des cu străinii, și mai multă violență.

Constatările sugerează că vocile grave au evoluat la bărbați deoarece strămoșii noștri masculi interacționau frecvent cu concurenți care erau străini. Această nouă cercetare arată că importanța a cel puțin uneia dintre aceste trăsături variază în mod previzibil între societăți și sugerează că și altele, cum ar fi barba, variază la fel.

În societățile cu o mobilitate relațională mai redusă, femeile pot percepe aceste voci cochete ca pe o amenințare la adresa rețelelor sociale existente. Cercetătorii au descoperit că mobilitatea relațională ar putea prezice sensibilitatea femeilor la tonul ridicat al vocii la concurenți, deoarece comportamentul de flirt nu este doar o amenințare la adresa relațiilor romantice, ci și a prieteniilor, potrivit sciencedaily.