Tomograf digital pentru ochi

Tomograf digital pentru ochi

Primul tomograf din reţeaua unităţilor de stat, care poate diagnostica precoce bolile oculare, îşi aşteaptă pacienţii în Capitală.

Un tomograf în coerenţă optică (OCT), unicul aparat de acest tip din reţeaua spitalelor de stat, funcţionează din această lună la Secţia de oftalmologie a Spitalului Clinic Nr. 1 Căi Ferate Witting. Investiţia, în valoare de un miliard de lei, a fost făcută din banii spitalului, aparatul fiind foarte util în diagnosticarea glaucomului, a degenerescenţ ei maculare legată de vârstă sau a retinopatiei. Investigaţiile sunt gratuite pentru cei internaţi în spital, dar şi pentru cei care vin cu bilet de trimitere. Examinare în trei minute OCT-ul e un instrument optic de precizie, asistat de calculator, care generează imagini ale retinei şi ale discului optic. Imaginile scanate ale fundului de ochi sunt păstrate în memoria calculatorului pentru monitorizarea în timp a pacientului. „Pentru a preveni scăderea acuităţii vizuale şi a câmpului vizual e necesară o diagnosticare cât mai precoce. OCT-ul este o tehnică de analiză digitală care permite detectarea alterărilor structurale asociate glaucomului încă din stadii precoce. „Aparatul este util în boli precum degenerescenţă maculară legată de vârstă, retinopatia serioasă centrală, inflamaţii ale retinei“, spune conferenţiar doctor Ioan Vasinca, şeful clinicii de oftalmologie. Examinarea e simplă: după dilatarea pupilei, pacientul trebuie să privească în interiorul lentilelor oculare timp de 1-3 minute. Interpretarea analizei se face imediat, iar pacientul poate obţine exemplarul tipărit color al investigaţiei. Aparatură contra spaţiu Pe lângă tomograful pentru ochi, în spitalul bucureştean au mai fost aduse de curând şi un RMN performant şi un computer tomograf. „Nu avem bani suficienţi pentru a achiziţiona aparatură performantă care costă milioane de euro, aşa că am apelat la metoda concesionării. Noi am pus la dispoziţie spaţiul, iar două firme au venit cu aparatura“, ne-a declarat managerul spitalului, Jeni Ştefan. În urma contractului încheiat, pentru pacienţii internaţi se acordă gratuit 20 de consultaţii pe lună. Cei care doresc să facă un RMN cu plată trebuie să achite 250 de lei. INAUGURARE Centru privat de diagnostic, la Băneasa

Un nou centru privat de diagnostic şi tratament a fost deschis, ieri, lângă Aeroportul Băneasa. Centrul dispune de un aparat de rezonanţă magnetică de ultimă oră, un computer tomograf performant, un mamograf, ecografe 3D şi 4D, echipamente de radiologie digitală şi osteodensitometrie. Investiţia aparţine Centrului Medical Unirea şi se ridică la peste şapte milioane de euro. „Avem deja programă ri făcute pentru următoarele două săptămâni şi vom lucra inclusiv cu medici din străinătate“, a precizat medicul Wargha Enayati, director al CMU. Un examen RMN costă 450 de lei, osteodensitometria - 150 de lei, iar o investigaţie cu angiograful pentru toate organele din corp - 1.500 de lei. (Mihaela Năftănăilă)

Ne puteți urmări și pe Google News