Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că acţiunea deschisă în numele lui Tokes a fost expediată prin poştă în 3 ianuarie, fiind adresată Curţii de Apel Bucureşti, secţia de contencios administrativ.
În acţiune, al cărei text a fost făcut public de către avocat, Tokes cere instanţei să dispună "anularea hotărârii adoptate în şedinţa din 20 noiembrie 2013 (comunicată la 30 decembrie 2013), ca lovită de nulitate absolută şi nefondată" şi judecarea cauzei şi în lipsa lui.
"Am atacat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua României» ca nelegală şi nefondată. Nelegală, pentru că s-a luat cu încălcarea dreptului constituţional la apărare şi a dispoziţiilor procedurale referitoare la incompatibilitate, adică a fost luată de un Consiliu din care au făcut parte două doamne cavaler, Firea şi Andronescu, care nu s-au purtat însă deloc cavalereşte, pentru că ele au şi semnat sesizarea. Nefondată, pentru că hotărârea e redactată în stilul broşurist al activiştilor de partid, are o lungime ieşită din comun, de 19 pagini, şi conţine o serie de acuzaţii foarte grave la adresa lui Tokes, precum «horthyisto-fascist», «revanşard» şi alte perle", a spus Kincses.
El a adăugat că hotărârea luată de Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" nu a ţinut cont de faptul că expresia folosită de Tokes, de "putere garantă", care este "o instituţie juridică" creată de Italia şi Austria, "a dus la crearea unei autonomii foarte reuşite în Tirolul de Sud". "Sunt 11 autonomii teritoriale în Europa, între care şi Găgăuzia, în Republica Moldova. Pentru ei, înseamnă Dictatul de la Viena şi revizuirea Tratatului de la Trianon. Mă mir că fost ministru de Externe Geoană nu ştie, pe domnul academician Haiduc îl înţeleg, că e chimist", a arătat Kincses.
În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.
În 27 iulie anul acesta, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".