Tocmai Rusia se vrea porumbelul păcii în Mediterana...

Tocmai Rusia se vrea porumbelul păcii în Mediterana...

Moscova s-a declarat gata să favorizeze un dialog pentru a atenua tensiunile în Mediterana orientală cu privire la frontierele maritime și resursele energetice.

Declarația îi aparține ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care s-a aflat, marți, într-o vizită în Cipru.

Escaladări verbale, amenințări, manevre militare  și nave trimise în mai multe zone: țările din regiune, în special Grecia și Turcia, sunt în tensiuni cu privire la delimitarea frontierelor lor maritime dar și cu privire la proprietatea asupra zăcămintelor de hidrocarburi.

Cu Cipru în frunte, țară membră a Uniunii Europene dar a cărei Zonă Economică Exclusivă nu este recunoscută de Turcia, care desfășoară în această zonă propriile prospecțiuni maritime.

„Rusia ar considera inacceptabilă orice escaladare ulterioară și  solicită tuturor părților să își rezolve conflictele numai prin dialog, pe baza dreptului internațional”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Nicosia.

„Suntem gata să oferim asistență pentru a construi acest dialog, dacă toate părțile îl solicită”, a adăugat el.

Grecia și Cipru, sprijinite în special de Franța, acuză Turcia că a încălcat dreptul maritim internațional. Ankara, la rândul său, consideră că are drepturi asupra „platformei sale continentale”.

Președintele Emmanuel Macron va prezida joi un summit al șapte țări din sudul UE, forumul Med-7, în Corsica, unde vor fi discutate aceste tensiuni.

La Nicosia, unde se afla cu ocazia celei de-a 60-a aniversare de la stabilirea relațiilor bilaterale între Rusia și Cipru, Serghei Lavrov a criticat atitudinea americană în această privință.

Washington, un actor „ din afara” regiunii, „încearcă să creeze diviziuni și să contribuie mai degrabă la conflicte decât la soluții pașnice”, a spus Lavrov.

„Este o tristă  realitate ”, a adăugat șeful diplomației ruse, care s-a întreținut cu  președintele cipriot Nicos Anastasiades.

Ministrul rus de Externe nu și-a dezvoltat afirmațiile dar punctul lui de vedere intervine în urma ridicării parțiale de către Washington  a unui embargo de 30 de ani asupra vânzării de arme către Cipru.

Conform informațiilor de presă, ambasadorul SUA la Nicosia, Judith Garber, a cerut în schimb autorităților insulei să-și închidă porturile pentru navele  militare rusești, care fac escală pentru a se realimenta și a permite echipajelor să se odihnească.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Nicos Anastasiades a respins însă ideea.

Cipru, ca țară mică, trebuie să mențină „relații excelente cu toți membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat președintele cipriot.

Aceste nave „sunt întotdeauna binevenite atâta timp cât nu folosesc porturile noastre pentru a ne ataca vecinii”, a spus el.

 

Ne puteți urmări și pe Google News