Evenimentul Zilei > Actualitate > Toamna „se numără” alunițele! Depistarea precoce a cancerului de piele
Toamna „se numără” alunițele! Depistarea precoce a cancerului de piele

Toamna „se numără” alunițele! Depistarea precoce a cancerului de piele

Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic.

Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 95% dintre cazuri, iar screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii.

Timp de două săptămâni, în perioada 20-30 septembrie, bucureștenii care lucrează în centrul de afaceri Conect Business Park beneficiază de un program gratuit de screening desfășurat de Asociația Melanonma MayDay, în cadrul unei Unități Mobile de Dermatoscopie, o mini-clinică pe roți, dotată cu un aparat performant de dermatoscopie digitala prin epiluminiscenta, care oferă o imagine HD a alunițelor.

Melanoma MayDay, o asociație care luptă împotriva melanomului, lansează, astăzi, un amplu program de screening gratuit în rândul celor peste 2.000 de angajați din centrul de afaceri Conect Business Park din nordul Bucureștiului. În cadrul activării, care are loc în incinta parcului de afaceri, angajații își pot testa gratuit alunițele, în perioada 20-30 septembrie, între orele 10:00-19:00. Testările alunițelor se desfășoară în Unitatea Mobilă de Dermatoscopie, o mini-clinică  pe roți, dotată cu un dermatoscop – un aparat performant de dermatoscopie digitala prin epiluminiscenta, care oferă o imagine HD a alunițelor.

Campania de screening are loc în contextul în care comportamentul românilor față de expunerea la soare este îngrijorător, iar începutul toamnei este o perioadă propice de monitorizare a alunițelor, după un sezon de expunere la soare, timp în care nevii pot suferi modificări.  

„Suntem bucuroși să anunțăm reluarea campaniei de screening gratuit și salutăm receptivitatea celor de la Conect Business Park față de această inițiativă în beneficiul angajaților. Începutul verii, precum și începutul toamnei sunt cele mai bune perioade pentru screening-ul împotriva cancerului de piele. Așa cum îți controlezi pielea la începutul sezonului estival, înainte de expunerea la soare, este recomandat să repeți această acțiune și după ce o vară întreagă ai fost expus razelor ultraviolete. Nevii pot suferi modificări serioase în urma verii”, a declarat Dr. Lucian Russu, medic dermatolog, fondator al Asociației Melanoma MayDay și coordonator al programului de screening desfășurat în Conect Business Park.

În vara acestui an, Asociația Melanoma MayDay a desfășurat o campanie gratuită de screening pentru cancerul de piele în Parcul Tineretului, unde 1.810 oameni au beneficiat de dermatoscopii gratuite. Bilanțul campaniei a tras un semnal de alarmă: 22 de suspiciuni de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, 48 de suspiciuni de alte cancere de piele și 300 de displazii, alunițe cu risc de transformare malignă.

Alunițele, mărite de 120 de ori la dermatoscop

Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă, nedureroasă, cu o durata foarte scurta. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori – până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange – ajutand astfel la  diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.

„Dermatoscopia digitală reprezintă una dintre cele mai avansate tehnologii de evidențiere a microarhitecturii pielii, pe care o folosim cu succes în clinicile noastre Bioderm de 17 ani. Aparatul permite atât examinarea periodică a alunițelor, cât și documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afecțiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunitelor și observarea evoluției lor în timp, ceea ce este un mare plus”, a declarat Dr. Claudia Sprîncenatu, Președintele Asociației Melanoma MayDay.

Pielea deschisă la culoare și istoricul de arsuri solare, factori de risc

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acțiunea razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru  2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom, conform ultimelor statistici Globocan.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

  • Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;
  • Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
  • Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
  • Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: