Toaletele automatizate au civilizat bucureştenii

Toaletele automatizate au civilizat bucureştenii

Pentru că nu au vandalizat unităţile deja instalate, alte trei WC-uri, în valoare de 40.000 de euro fiecare, vor fi amplasate în sectoarele 2, 3 şi 6.

Cabina se deschide şi intră un bărbat, apoi uşa metalică glisează în urma-i. Maşinăria pufăie, pleoscăie, troscăie. După câteva minute, bucureşteanul iese liniştit, îşi încheie pantalonii tacticos şi-şi vede de drum.

Cele două toalete complet automatizate din Bucureşti, amplasate în Piaţa Charles de Gaulle şi în faţa Casei de Pensii din Vitan, au civilizat locuitorii Capitalei. Şi pentru că bucureştenii au tratat cu respect noua tehnologie care costă 40.000 de euro, autorităţile anunţă că alte trei toalete de acest gen urmează să fie instalate săptămâna viitoare pentru cei în nevoie, dar mai ales pentru cei grăbiţi.

Începem să ne educăm, încet, dar sigur

Reprezentanţii firmei de salubrizare care se ocupă de problema toaletelor ecologice din Capitală au precizat că amplasamentele pentru următoarele trei toalete automatizate vor fi decise săptămâna viitoare. „Le vom monta, de îndată ce se încălzeşte, în zone din sectoarele 2, 3 şi 6“, a precizat Andrei Popovici, directorul general al firmei de salubritate Comex Rom SRL, cea care deţine şi toaletele din plastic.

Acesta s-a arătat impresionat de faptul că, la o jumătate de an de la punerea în funcţiune a primei toalete, nu s-a înregistrat niciun act de vandalism. „Acest lucru mi se pare fantastic. Poate că sunt impresionaţi de cât de bine arată şi poate că le e jenă să o strice. Oricum, rezultatele analizelor noastre ne arată că populaţia tinde să se educe. Dacă în 2006 aveam 80 de toalete din plastic arse, în 2007 - numărul a scăzut la 56“, a mai spus Popovici.

Toaleta care se spală singură, încălzeşte posteriorul şi, culmea, face toate lucrurile astea pe gratis, costă aproape 40.000 de euro, iar modelul este asemănător cu cel de la Cannes.

„Asta nu e budă pentru cei cu obrazul gros“

Bucureştenii s-au arătat mulţumiţi de noua tehnologie, însă sunt şi clienţi care spun că oraşul nu merita o asemenea investiţie. „Astea sunt bijuterii. Trebuie să te porţi cu ele frumos. Toată lumea zice: «Aici e Charles de Gaulle, e lume bună». Da’ de unde, domnule. Sunt atâţia ţărani care dau cu picioarele şi fac prostii. Mulţi bucureşteni nu merită investiţia asta“, spune dezamăgit domnul Marian, care vinde ziare la doi paşi de toaleta momentan închisă. Şi doamna Lili, florăreasa, împărtăşeşte aceeaşi opinie. „Asta nu e budă pentru cei cu obrazul gros, domnule. Nu mai bine rămâneau budele alea din plastic de-ţi rupeau nasul?“ PESTE OCEAN În America, „intrarea“ costă 25 de cenţi

Deşi încă suntem în urmă cu tehnologia, directorul Popovici anunţă că viitorul nu e foarte sumbru. Marile diferenţe dintre noi şi Occident se rezumă doar la cifre. „Dacă în toată România există doar 2.000 de toalete ecologice din plastic, în Germania sunt 200.000. Dar ne emancipăm treptat“, a spus directorul.

Dacă, la noi, toaleta automatizată gratuită face încă parte dintr-un proiect pilot, peste Ocean s-a trecut deja la etapa următoare. Autorităţile din New York au inaugurat la jumătatea lunii, în Parcul Madison Square, prima toaletă automatizată cu bani. Introduci 25 de cenţi şi ai parte de o „minivacanţă“ de 15 minute. Autorităţile americane plănuiesc să instaleze 20 de astfel de toalete în zonele aglomerate ale oraşului. Investiţiile fac parte dintr-un contract de mobilier stradal în valoare de un miliard de dolari, în care sunt incluse 3.300 de staţii de autobuz, 330 de standuri de ziare şi 4 parcări de biciclete. „

La noi, proiectul pilot va lua sfârşit la jumătatea lunii februarie. În ceea ce-i priveşte pe cei din New York, mai e mult până acolo. Să dea rezultate proiectul nostru şi apoi mai vedem“, a spus râzând Popovici.

Ne puteți urmări și pe Google News