Editura Evenimentul si Capital

UPDATE: Ministrul Justiției LANSEAZĂ ACUZAȚII GRAVE. Documentul care îl poate „ÎNGROPA” pe TOADER

Autor: | | 6 Comentarii | 15468 Vizualizari

La ora transmiterii acestei știri, Plenul Camerei Deputaţilor a începutdezbaterea moţiunii simple „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, demers iniţiat de PNL şi USR. Înainte de începerea dezbaterii, deputatul PMP, Robert Turcescu, a propus ca votul asupra moţiunii să fie secret cu bile.

UPDATE, ora 19:56. Tudorel Toader a fost acuzat, în moțiunea simplă depusă împotriva sa, că a făcut foarte multe vizite externe exotice, cât timp a fost ministru. El a ținut să le dea un răspuns-fulger celor de la USR și PNL, dar l-a taxat și pe Cătălin Predoiu, fost titular la Justiție, pe care l-a acuzat că își delega „atribuțiunile secretarilor de stat aproape în fiecare zi și să mă ocup de vizite, munca de partid sau altele”.

„Ca ministru al Justiției nu am procedat ca în precedent, să deleg atribuțiunile secretarilor de stat aproape în fiecare zi și să mă ocup de vizite, munca de partid sau altele. Vă voi prezenta, în cel mai scurt timp, o situație completă a deplasărilor MJ pe fiecare an, începând din urmă cu 5- 6 ani, să vedeți cum, în timpul mandatului meu, nu au fost nici jumătate din deplasările de pe perioada altor mandate”, a replicat Toader.

În moțiunea simplă, ministrul e acuzat că a făcut „vizite exotice pe bani publici”.

UPDATE, ora 18:33 Tudorel Toader a mai anunțat că a elaborat un nou proiect de lege ce va stârni reacții. Ministrul a discutat cu omologul său de la Externe, Teodor Meleșcanu, ca agentul guvernamental al României de la CEDO să revină la Justiție, așa cum a fost până în urmă cu 15 ani.

„Este un proiect de lege la Ministerul Justiției ca agentul guvernamental pentru CEDO să fie preluat de la Externe la Ministerul Justiției. Întrebarea va fi de ce? Că vrea ministrul Justiției să aibă mai multă putere? Nu! Pentru că până în 2003 a fost la ministerul Justiției, este jurisdictională, nu are rol de reprezentare externă. Vom vedea ce va fi.”, a spus Tudorel Toader.

Agentul guvernamental pentru CEDO este entitatea individualizată prin lege pentru a exercita acest rol de reprezentare a statului român, conferit Ministerului Afacerilor Externe.

Printre atribuții regăsim: Întocmeşte actele şi apărările necesare, înfăptuieşte orice alte acte procesuale, ia măsurile necesare pe plan intern şi realizează orice alte acte sau activităţi legate de reprezentarea intereselor statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Comitetul Miniştrilor;

Sesizează Curtea în numele României cu o cauză interstatală, pe baza deciziei Guvernului;

Formulează intervenţia voluntară într-o cauză aflată pe rolul Curţii, în care reclamantul este un cetăţean român, iar pârâtul un alt stat decât România, parte la Convenţie;

Formulează propuneri cu privire la desemnarea judecătorului ad-hoc, în cazurile prevăzute de Convenţie.

UPDATE, ora 18:20 Referitor la reproșul din moțiune potrivit căruia procurorul superior poate infirma actul celui de execuție pe motive de netemeinicie, Toader susține că este un exemplu de dezinformare a forurilor internaționale, menționând că această prevedere nu este una nouă.

„E un bun exemplu cum Comisia de la Veneția, CE sau MCV, primesc informații de la noi, dar uneori sunt incomplete sau incorect. Nu s-a introdus această modificare acum”, a declarat Tudorel Toader în Parlament.

UPDATE, ora 17:55 După ce moțiunea de cenzură a fost citită, Todorel Toader a luat cuvântul în Plenul Camerei Deputaților. În discursul său, ministrul a făcut un apel pentru „revenirea la normalitate”. De asemenea, acesta a ironizat și titlul moțiunii declarând că notarea a fost făcută după sistemul sovietic unde nota 1 era cel mai mic clificativ, iar nota 5 este cel mai mare.

„Stimați deputați, trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul pe care vreau să îl transmit, prin activitățile pe care le desfășurăm la MJ, este acela de revenire la normalitate în activitatea din justiție. Dacă îmi permiteți să vă dau un exemplu. Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai un cetățean care să fie trimis în judecată, să stea în pușcărie, iar ulterior să fie achitat. Sigur, primește despăgubiri de la CEDO, dar vă rog să spuneți dacă banii de la CEDO vor repara daunele morale și sociale.

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI