To Vima: Remaniere guvernamentală în Grecia - ce semnal transmit deciziile lui Mitsotakis

To Vima: Remaniere guvernamentală în Grecia - ce semnal transmit deciziile lui Mitsotakis

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a anunţat marți "îmbunătăţiri funcţionale" ale schemei guvernamentale, precizând totodată că această schemă rămâne stabilă în ceea ce priveşte numărul de miniştri şi orientarea politică pro-reformă, informează Rador, care citează To Vima.

A fost decisă promovarea a doi secretari de stat în funcţia de miniştri adjuncţi: Theodoros Skylakakis la finanţe şi Nikos Papathanasis pentru investiţii private şi parteneriate public-civil. A fost numit Panagiotis Tsakloglou în funcţia de secretar de stat în Ministerul Muncii şi Problemelor Sociale, responsabil pentru probleme de Asigurări Sociale. În schema guvernamentală au mai fost cooptaţi doi parlamentari, Zoi Rapti, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, responsabilă pentru probleme de sănătate mintală, şi Nikolaos Tagaras, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Mediului şi Energiei, responsabil pentru Protecţia Mediului. 

Numirea lui Panagiotis Tsakloglou este unul dintre cele mai interesante aspecte ale acestor intervenţii în schema guvernamentală. Premierul Kyriakos Mitsotakis manifestă o nouă deschidere spre centru-stânga, dorind să consolideze legăturile sale cu acea parte din electoratul de centru-stânga care la alegerile trecute a optat să susţină Partidul Noua Democraţie (centru-dreapta), cu scopul principal de a îndepărta guvernul lui Alexis Tsipras şi al Stângii Radicale (SYRIZA) faţă de care se situa la mare distanţă politică, dar şi culturală. 

Tenta de centru-stânga se amplifică

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin această mişcare, premierul Mitsotakis consolidează profilul de centru al guvernului său şi o pune în dificultate atât pe Fofi Gennimata (șefa Mişcării pentru Schimbare, o coaliţie de formaţiuni de stânga rezultate după fărâmiţarea fostului partid socialist PASOK n.trad.), care încearcă să recâştige electoratul de centru-stânga, cât şi pe Alexis Tsipras care încearcă şi el o deschidere spre acelaşi electorat de centru-stânga disputat acum şi de un al treilea jucător puternic, partidul de centru-dreapta Noua Democraţie.

Este relevant în această privinţă faptul că nicicând într-un guvern al Noii Democraţii nu au participat atât de multe persoane din spaţiul politic de centru şi centru-stânga. Cooptarea astăzi a lui Tsakloglou vine să se adauge la lista celorlalţi şase membri ai guvernului care provin din zona centru-stânga.

Numirea lui Tsakloglou pentru domeniul protecţiei sociale este interesantă şi pentru că problemele legate de muncă reprezintă vârful de lance al strategiei partidului de opoziţie Mişcarea pentru Schimbare. 

Echilibre în interiorul partidului

În acelaşi timp, Kyriakos Mitsotakis a ales să-l includă în schema guvernamentală pe Nikos Tagaras, care a făcut parte din guvernul Samaras (2012-2015, când Grecia se afla în plină criză financiară, sub programele de salvare economică ale FMI-BCE-UE n. trad.), fapt care este interpretat ca un mesaj către fostul premier care s-a păstrat la distanţă faţă de opţiunile guvernului actual. De asemenea, numirea deputatei Zoi Rapti vine să răspundă criticii legate de o participare redusă a femeilor la schema guvernamentală. În acelaşi timp ea vine să degreveze conducerea Ministerului Sănătăţii de o parte din muncă astfel încât aceasta să poată combate mai eficient recrudescenţa cazurilor de coronavirus, dar şi aşteptatul al doilea val din toamnă. 

Modul de organizare a noii scheme guvernamentale arată "interesul deosebit al lui Kyriakos Mitsotakis pentru domenii care privesc prezentul şi viitorul: economia, dezvoltarea, munca şi mediul", acestea fiind domeniul în care au fost realizate "îmbunătăţirile funcţionale", potrivit unor surse guvernamentale.