Tiuitul in urechi, tratat prin terapii comportamentale
- Adam Popescu
- 27 februarie 2007, 02:00
Pana acum, niciun tratament nu s-a dovedit eficient pentru a trata definitiv tiuitul permanent de ureche caracteristic sindromului tinitus.
Intrebare. Unii pacienti au putut diminua zgomotul cu anumite medicamente, tratamente naturiste, aparate auditive, acupunctura sau stimulare electromagnetica. Este posibil ca terapia cognitiv-comportamentala sa-i ajute pe cei afectati sa suporte mai usor tiuitul de ureche?
Studiul a cuprins rezultatele a sase cercetari anterioare in care au fost monitorizate 285 de persoane cu sindrom tinitus. Participantii au fost impartiti in mai multe grupuri. Unii subiecti au frecventat 12 sesiuni de grup de terapie cognitiv-comportamentala, altii au urmat un tratament alternativ, cum ar fi yoga.
Celor care au facut terapie cognitiv-comportamentala (forma de psihoterapie care urmareste schimbarea emotiilor, gandurilor, comportamentelor) nu li s-a estompat tiuitul din urechi, insa fata de ceilalti au declarat o imbunatatire a calitatii vietii.
Cine ar putea beneficia in urma studiului. Sindromul tinitus poate fi insotit de pierderea auzului sau de lezarea urechii persoanei suferinde. Cu toate ca este descris ca un tiuit in ureche, sunetul este mai degraba un fel de suierat sau un pocanit.
Retineri. Rezultatele studiului se bazeaza pe declaratiile subiective ale participantilor.
Unde se poate gasi studiul? In numarul din ianuarie al "Cochrane Library" si pe site-ul www.thecochranelibrary.com.