Titlurile de calificare obținute de medicii moldoveni vor fi recunoscute în România
- Nichituș Victor
- 27 iunie 2022, 21:47
Un medic moldovean a câștigat un proces împotriva Ministerului Sănătății și a Colegiului Medicilor din România. Ce implicații va avea decizia luată în țara noastră.
O decizie a Înaltei Curți din România deschide drumul pentru toți medicii moldoveni, ale căror dosare sunt încă nesoluționate sau li s-a refuzat recunoașterea titlurilor de medic obținute în Republica Moldova.
Șansă pentru medicii din Republica Moldova
Un medic din Republica Moldova obține câștig de cauză în justiția din România împotriva Ministerului Sănătății din România și a Colegiului Medicilor din România în procedura recunoașterii titlurilor de calificare obținute în Republica Moldova.
Problema recunoașterii de către Ministerul Sănătății din România a titlurilor de calificare dobândite de către medici specialiști în Republica Moldova este una care afectează un număr semnificativ de persoane.
Astfel, la nivelul autorităților din România se constată existența unui număr important de cereri de recunoaștere care zac nesoluționate sau, după caz, sunt soluționate printr-un răspuns negativ, constând în refuzul Ministerului Sănătății și a Colegiului Medicilor de a recunoaște titlurile de calificare dobândite în Republica Moldova.
Într-un dosar soluționat recent, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a dat câștig de cauză Svetlanei Pușcaș, medic specialist din Republica Moldova, în litigiul dintre aceasta și Ministerul Sănății din România și Colegiul Medicilor din România.
Decizia pe care a luat-o Curtea Supremă din România
Instanța supremă din România a decis, în mod definitiv, să admită cererea de chemare în judecată formulată de Svetlana Pușcașu, a anulat actele administrative emise de Ministerul Sănătății prin care i s-au refuzat acesteia recunoașterea titlului de medic specialist și emiterea ordinului de recunoaștere a acestui titlu și a obligat Colegiul Medicilor din România să procedeze la avizarea favorabilă a cererii reclamantei şi să înainteze dosarul Ministerul Sănătăţii în vederea emiterii ordinului de aprobare a recunoaşterii titlului de calificare dobândit în Republica Moldova.
Decizia Înaltei Curți deschide drumul pentru toți medicii aflați în situații similare, ale căror dosare sunt încă nesoluționate, sau, după caz, sunt soluționate prin refuzul de recunoaștere a titlurilor de medic specialiști obținute în Republica Moldova