În timp ce guvernarea de la Chişinău pledează pentru retragerea militarilor ruşi din zona de securitate de pe Nistru, autorităţile republicii nerecunoscute den Transistria a solicitat Moscovei să mărească numărul forţelor de menţinere a păcii pe teritoriul Republicii Moldova.
Anunţul a fost făcut de Leonid Manakov, şeful reprezentanţei Tiraspolului la Moscova, într-un interviu acordat agenţia pro-Kremlin, RIA Novosti.
Cum argumentează Manakov
„Forţele ruse de menţinere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol pentru provocatori, care sunt suficienți la Chișinău și Kiev. Atâta timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, Moldova este încătușată pentru o eventuală invazie militară împotriva Transnistriei", a declarat pretinsul diplomat.
Manakov a precizat că, în 1995, Rusia a redus contingentul rus la două batalioane de puști motorizate, deși inițial erau șase. Acum numărul soldaților ruși de menținere a păcii în zona de securitate nu depășește 450, în timp ce conform personalului stabilit prin documentele Comisiei mixte de control, se presupune că ar fi de 3100 de persoane.
În același timp, a subliniat Manakov, este posibil din punct de vedere legal creșterea contingentului rus. "„Există o astfel de opțiune și este justificată din punctul de vedere al agravării riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic prin documentele adoptate în cadrul activităților CSI”, a explicat Manakov.
Pretinsul diplomat de la Tiraspol a spus că majorarea contingetului de pacificatori din partea Federaţiei Ruse se poate efectua cu angajarea rezidenţilor ruşi din regiunea separatistă.
Ce reprezintă forţele pacificatoare din zona de securitate
Autorităţile de la Chişinău susţin că în cele 15 posturi fixe și puncte de control situate în zona de securitare sunt concentrați în jur de 1.200 de militari ruși, dar și militari din stânga și dreapta Nistrului. Aşa zisele forţe de menţinere a păcii de pe Nistru, în realitate militari ai armatei ruse, au fost instalate prin acordul de încetare a focului, semnat în vara anului 1992 de către preşedinţii Republicii Moldova şi ai Federaţiei Ruse.
În realitate, militarii ruşi terorizează populaţia. Posturile pretinşilor pacificatori înarmaţi până în dinţi, pe unele din care flutură drapelul Federaţiei Ruse, se regăsesc şi pe teritoriile controlate de autorităţile de la Chişinău, ai căror reprezentanţi se poartă cu ei, de cele mai multe ori, cu mănuşi albe.
Locuitorii satelor din stânga Nistrului, care sunt controlate de Chişinău, de fiecare dată trec cu respiraţia întretăiată pe lângă militarii ruşi, care pot să acţioneze după bunul plac: să le facă percheziţie, să-i reţină şi să-i transmită organelor de securitate din republica nerecunoscută.