Într-un discurs critic, şeful statului a făcut agenda Guvernului Boc, dar nu a uitat nici de mai vechii săi „clienţi“, Vîntu şi Voiculescu.
Doi „secretari de stat controversaţi“, cu „legături în zona petrolieră“, dar şi „politicieni ai UDMR care au utilizat instituţiile descentralizate ca pe propriile moşii“ au fost urcaţi ieri în vârful listei de indezirabili a preşedintelui Traian Băsescu.
Fără a fi nominalizaţi direct, cei vizaţi au fost puşi în vedere guvernului pentru a fi îndepărtaţi din funcţii aseară, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru de interne, Dan Nica.
În topul celor în legătură cu care Băsescu i-a pus în gardă public pe miniştri rămân de asemenea „mogulii de presă“ şi „băieţii deştepţi din energie“, împotriva cărora, spune preşedintele, „nu s-a făcut nimic“ în fostul guvern. Oamenii petroliştilor
„Au apărut secretari de stat controversaţi“, a dat preşedintele indirect prima palmă premierului Emil Boc, cel care semnează numirile în astfel de funcţii. Băsescu nu a oferit însă nume, ci doar motivele pentru care nu agreează numirile: „Sunt sub influenţa unuia sau altuia dintre importanţii oameni din afara politicului“ şi „au legături cu zona petrolieră“.
„Marea mea rugăminte este să analizaţi temeinic dacă acest guvern are ca obiectiv menţinerea unor oameni indiferent de nivelul de controversă“, a sugerat preşedintele înlăturarea din guvern a acestora.
Între cei care s-ar potrivi descrierii făcute de Băsescu s-ar număra pesedistul Doru Laurian Bădulescu, secretar de stat la Ministerul Mediului, acuzat de legături cu companiile din spatele afacerii „Sterling“. Un alt secretar de stat compatibil cu portretul dat de preşedinte ar fi noul şef al ANRM, Gelu Mărăcineanu, angajat până zilele trecute la compania Petrom Service, controlată de Sorin Ovidiu Vîntu.
De altfel, în şirul criticilor lansate de Băsescu, se numără şi trustul de presă al lui Sorin Ovidiu Vîntu, ca şi cel al familiei lui Dan Voiculescu, acuzate de „discreditarea statului“. „Aveţi obligaţia să luptaţi prin fapte împotriva acestei politici duse de trusturi de presă“, a îndemnat Băsescu guvernul.
Vântul schimbării a fost direcţionat de şeful statului şi spre direcţiile judeţene din Harghita şi Covasna, acolo unde liderul UDMR Marko Bela a cerut insistent zilele trecute să fie păstraţi maghiarii în funcţii.
„Schimbaţi tot ce trebuie schimbat“, a venit dezlegarea de la Cotroceni, şeful statului asigurând etnicii maghiari că nu trebuie să fie neapărat UDMR la guvernare pentru ca să se simtă protejaţi.
Agendă pentru Videanu
Pe lista directivelor date guvernului, Băsescu a resuscitat şi mai vechea temă a controlului asupra „băieţilor deştepţi din energie“. Ministerului lui Adriean Videanu i s-a pus astfel în vedere „să facă public modul în care se comercializează energia electrică, şi dacă sunt erori sau încălcări de legi sau abuzuri, să fie îndreptate“.
A rămas un mister volumul de energie tranzacţionat de „băieţii deştepţi“, s-a plâns Băsescu, amintind că a avut „discuţii puternice“ în acest sens cu fostul ministru Varujan Vosganian, dar „nu s-a rezolvat nimic“.
În plus, şeful statului a cerut actualului guvern „să clarifice disputa legată de contractul «Sterling»“, „să dea o explicaţie şi să putem întrezări care este acţiunea în viitor, chiar dacă ar fi nevoie să trecem printr-o dispută juridică“.