EPUIZARE PENTRU AVANSARE .
Andreea Lupan, General Manager la Burnett McCall Recruitment, este de parere ca situatia este una complicata si ca tragedia este o consecinta a mai multor factori. Ea spune ca multi tineri isi doresc o pozitie de top si, ca urmare, dau totul pentru asta: „Cunosc tineri care lucreaza in acest ritm - pleaca dimineata de acasa si se intorc de la birou noaptea tarziu - ani intregi. Marea lor majoritate au pana in 30 de ani si isi doresc sa-si ridice calitatea vietii. E vorba aici de rezistenta fizica si psihica a fiecaruia”.
Efortul prelungit si sustinut al acestora, care depaseste in unele cazuri limitele normale, se explica prin dorinta lor de a obtine o pozitie confortabila in companie: „Majoritatea au pana in 30 de ani, pentru ca, dupa aceasta varsta, prioritatile incep sa se inverseze: se gandesc la familie si mai putin la locul de munca. Pentru ca mai tarziu sa aiba o pozitie si un venit sigur, trag foarte mult acum, sa castige un nume si experienta”, adauga Andreea Lupan.
Cei care lucreaza pentru companiile din Big4 (Ernst&Young si alte trei mari firme de audit) corespund exact profilului de mai sus, spun persoanele din domeniu. Sunt tineri fara experienta, dar care doresc sa lucreze pentru o mare companie Ei sunt convinsi ca vor rezista ritmului infernal de lucru vreo doi, trei ani, pentru ca stiu ca vor ajunge directori financiari.
Termene de predare stranse si echipe subdimensionate
O alta categorie este reprezentata de persoane cu experienta, care sunt dependente de munca. Inainte de angajare, candidatii sustin o serie de teste, deci teoretic stiu ce-i asteapta. Si mai stiu care e premiul: dupa zece ani de munca in Big4, salariile ajung si la 5.000 de euro pe luna.
In fapt, nu-i obliga nimeni sa se epuizeze muncind, dar sunt termene de predare foarte stranse, echipe subdimensionate si sefi care vor sa-ti faci treaba, fara sa-i intereseze daca o faci in timpul de lucru sau in timpul tau liber.
UNDE TINTESC TINERII
Salariile de manager sunt de trei ori mai mari
Conform unui studiu al Federatiei Angajatorilor Europeni, managerii din Romania castiga de peste trei ori mai bine decat salariatii obisnuiti. Diferentele dintre extremele clasamentului sunt insa mult mai mari. Potrivit revistei „Capital”, un debutant poate castiga si de 49 de ori mai putin decat un top manager.
In cifre absolute, managerii pot castiga cu cateva mii de euro mai mult decat subalternii. Salariile directorilor generali din marile companii pleaca de la 50.000 de euro si ajung la peste 200.000 de euro brut pe an, conform diviziei de consultanta a Neumann International.
Cum se munceste in audit?
Sclavie pe multi bani, pretul dureros al promovarii
Cei mai multi angajati ai unei companii de audit sunt recrutati de pe bancile facultatii. Strategiile de recrutare bine puse la punct selecteaza studenti sau absolventi care isi doresc posibilitati rapide de promovare, un salariu bun si un mediu de lucru plin de provocari.
„Cand am ajuns acolo, dupa ceva timp, mi-am dat seama cum functioneaza sistemul: aceste firme prefera absolventi pentru ca ei nu comenteaza prea multe in legatura cu multe aberatii care se intampla acolo”, ne-a spus un fost angajat al unei companii din Big4. (Ernst&Young, KPMG, PricewaterhouseCoopers, Deloitte).
O fosta angajata a KPMG ne descrie munca efectiva a unui auditor: „Ai niste clienti la care trebuie sa faci audit intr-un numar de saptamani. Dar acestia nu iti ofera datele la termen sau le dau gresit, iar tu trebuie sa cercetezi si ce au gresit ei; de obicei, nu poti termina la timp. Greseala acestor companii de audit este ca-si iau mai multi clienti decat pot duce”.
Surse din cadrul KPMG spun ca in compania lor au sosit in ultima vreme multi angajati de la Ernst&Young, unde se muncea foarte mult, astfel incat un manager trebuia sa se ocupe pana si de facturi. Iar la programul obisnuit de lucru se adauga anumite cursuri pe care angajatul trebuie sa le faca.
Grila de promovare este foarte clara, spun fostii angajati, in sensul ca stii, de la an la an, unde poti sa ajungi. Pretul pentru aceasta promovare este scump insa. „Pe prima treapta, de junior, ai un salariu de 600-700 de euro, iar pe functia de partener poti avea si mii, mii de euro pe luna”, spun sursele citate.
In afara de salariu, ai multe facilitati, precum asistenta medicala sau abonament la sala de fitness, dar nu mai apuci sa beneficiezi de acest pachet. „Sunt colegi din alte multinationale de audit care spun ca stau si doua zile la birou fara sa ajunga acasa. La inceput am crezut ca glumesc, dar se pare ca este adevarat”, ne-a mai spus un fost angajat.
De altfel, discutiile legate de cazul Ralucai Stroescu au scos la iveala ca, in aceasta perioada, volumul de munca e urias, pentru ca in luna aprilie se sfarseste „sezonul de audit”, inceput in ianuarie, si se lucreaza enorm pe ultima suta de metri.
„Daca faci ore suplimentare, teoretic, ele ti se platesc sau ti se dau zile de concediu. Unii angajati insa ajung sa aiba atat de multe zile de concediu adunate in acest fel, incat nu si le mai pot lua vreodata”, ne spun surse din companiile de audit. „Nu se accepta nici formal, nici informal sa pleci acasa decat dupa ce ti-ai terminat treaba”, adauga un fost angajat care ne-a scris la redactie. (Catalin Balan)