Faţă de a doua sesiune a examenului din 2010, numărul celor care au luat calificative bune la proba de competenţe de comunicare în limba română, avansat şi experimentat, a scăzut cu 22%.
Deşi este al doilea an în care proba de competenţe de comunicare în limba română se susţine după aceleaşi norme, rezultatele diferă semnificativ. Dacă anul trecut se prezentau la acest examen doar 3.200 de elevi, de această dată proba a fost susţinută de peste 10.000 de candidaţi. Procentul celor care au obţinut calificativele cele mai bune, avansat şi experimentat, este în scădere faţă de anul precedent: de la 74% la 52%. În ciuda avertizărilor, şi de această dată un candidat a fost eliminat din examenul oral de limbă română fiindcă a intrat în sală cu aparatura electronică asupra sa. Doar 18% au luat calificativ maxim, faţă de 27% anul trecut Efectele măsurilor severe impuse de Ministerul Educaţiei se văd şi în rezultatele mult mai slabe ale elevilor faţă de anii trecuţi. Chiar şi în cazul probelor din prima săptămână de concurs, cele considerate mai uşoare, calificativele obţinute sunt mai slabe. Mai exact, în acest an, dintre elevii care au susţinut proba de competenţă în limba română, 3.774 de candidaţi (31,69%) au obţinut nivelul de competenţă mediu, 4.119 de candidaţi (34,59%) nivelul avansat, în timp ce 2.160 de candidaţi (18,14%) au obţinut nivelul de competenţă experimentat, conform centralizării realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare al MECTS. Prin comparaţie, anul trecut au obţinut calificativ experimentat 27%, iar 47% au primit calificativul "avansat". Inspectorul General al Municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu, este de părere că proba de competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română nu are niciun fel de relevanţă pentru ce se va întâmpla săptămâna viitoare. "Faptul că jumătate dintre elevi au obţinut calificative bune nu înseamnă că este nici mult, nici puţin. Este posibil ca unii dintre cei care au luat calificative slabe să obţină note mari la proba scrisă sau din contră".
Luni are loc proba scrisă la limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 62.000 de elevi. Susţinerea probei scrise la limba şi literatura maternă va avea loc marţi, 31 august, iar a probei obligatorii a profilului, miercuri, 1 septembrie. Ultima probă scrisă - proba la alegere a profilului şi specializării - va avea loc, vineri, 3 septembrie. Cei mai mulţi candidaţi, 78.000, vor fi la proba obligatorie a profilului. 62.000 de elevi vor susţine luni proba scrisă la limba şi literatura română, în cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat "Este posibil ca unii dintre cei 3 care au luat calificative slabe să obţină note mari la proba scrisă de limba română sau din contră." CRISTIAN ALEXANDRESCU, inspector general Bucureşti GREŞELILE CARE TE POT SCOATE DIN EXAMEN Fără manuale sau telefoane în sală, scrieţi cu albastru
- Intrarea în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, aparatură de calcul sau de comunicare, se sancţionează cu eliminarea din sală, indiferent dacă materialele au fost folosite sau nu.
- Alt motiv pentru care unui candidat i se poate cere să părăsească sala este comportamentul din timpul examenului, inclusiv vorbitul cu colegii.
- Atenţie la aşa numitele "semne pentru corectori" pe care le puteţi face involuntar. Conform metodologiei de examen, scrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea ei.
- Puteţi scrie doar cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosiţi numai creion negru. Folosirea altei culori poate fi considerată semn distinctiv.
- Când greşiţi, tăiaţi fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Mai multe linii pot fi considerate semn.
Citiţi şi:
- BAC 2011: nu înţeleg notele, dar rezolvă subiectele
- Proba pentru corigenţi. Cei care nu ştiu nimic nu pot fi picaţi
- A câştigat în instanţă dreptul de a da examenul, deşi fusese prins copiind
- Sesiunea de toamnă: Doar 18% din candidaţii au luat calificativ maxim la română oral
- Bacalaureat 2011, a doua sesiune. Ultimul tren spre studenţie
- Cinci motive pentru care poţi fi eliminat de la Bacalaureat