Peste 3 milioane de tineri sub 25 de ani din Europa nu își găsesc calea. Din cauza virusului COVID-19, locurile de muncă sunt limitate, iar angajatorii cer experiență. Aceștia au terminat studii superioare, dar nu sunt primiți nicăieri.
Aproape 3 milioane de tineri sub 25 de ani din Europa sunt șomeri, arată datele oficiale. Doar în România, peste 20% dintre tineri își caută un loc de muncă, dar fără rezultat. Pandemia de COVID-19 a distrus o mulțime de firme, iar joburile sunt limitate. Un alt motiv pentru care tinerii cu studii nu au unde să se angajeze este că angajatorii cer experiență.
Tinerii nu mai au loc de muncă
Rata șomajului a crescut în toată omenirea, peste 15%la nivel european, arată datele Eurostat. Situația este tragică în Grecia, Spania, Italia și Suedia, dar nici tinerii din România nu o duc mai bine.
În România, 2 din zece tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani își caută de ani de zile un loc de muncă, dar nu sunt primiți nicăieri. Cei din zonele rurale au șanse minime, mai exact 23,5% dintre ei sunt șomeri.
„Șomajul general în urmă cu 10 ani era undeva la 9%, a scăzut în 2018 undeva spre 4%, iar acum cu pandemia a crescut spre 6,5 % și sigur că acestă anvelopă a fost urmată de tineri. Tinerilor li se cere tot timpul să aibă experiență la angajare, ori această experiență are momente de zero. E clar că nu au cum să aibă experiență.
Ar trebui să intre pe anumite programe speciale de angajare. Se pare că Uniunea Europeană nu a găsit un răspuns suficitent de puternic în așa fel încat tinerii să se apropie de media șomajului la nivel general, deci este o problemă europană, nu românească.“, spune Dan Jurcanu, sociolog.
COVID-19 a distrus ultima fărâmă de speranță
Din cauza pandemiei, o mulțime de tineri din România, dar și din alte țări europene, au rămas fără loc de muncă. Vremurile sunt din ce în ce mai grele, iar absolvenții au nevoie de un job pentru a pune o pâine pe masă.
„Din cauza pandemiei nu prea găseam joburi pentru că nu angaja nimeni. S-au închis restaurantele și nu mai munceam, vă dați seama.“, spune un tânăr.
„Capcana în care cad mulți tineri este să nu aibă răbdarea de a-și acumula experiența și pregătirea în câmpul muncii, să sară dintr-un job în altul. Tinerii trebuie să înțeleagă că în prima parte a vieții profesionale este o perioadă de învățare și acumulare de experiență, chiar dacă nu vor fi venituri existente, scopul și focusul ar trebui să fie pe acumularea de educație și experiență.“, a declarat Adrian Astolnie, expert educație financiară, potrivit Digi24.